ЄС має намір затвердити фонд військової допомоги Україні найближчим часом – Боррель

Читать на русском
Протягом кількох наступних днів Євросоюз планує створити фонд допомоги Україні в рамках Європейського фонду миру.
Фото: Reuters

В Євросоюзі планують в рамках Європейського фонду миру створити фонд військової допомоги для України. Затвердити його можуть найближчими днями.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель у Брюсселі під час пресконференції за підсумками неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС 3 лютого.

За словами Борреля, на цій зустрічі відбулася «змістовна дискусія» щодо військової допомоги для України.

«Ми говорили про ситуацію на полі бою, ситуацію з військовими постачаннями, а також обговорили створення фонду допомоги для України. Сподіваюся, він буде погоджений протягом наступних днів в межах Європейського фонду миру», – сказав дипломат.

За словами Борреля, перемога України критично важлива для миру й стабільності в Європі. Тому кошти з фонду мають бути використані для поставок в Україну військової техніки й озброєння, а також для посилення виробничого потенціалу європейської оборонної промисловості, зокрема, з виробництва більшої кількості боєприпасів для України.

«Наша позиція тверда. Україні потребно більше підтримки і це має відбуватися швидше. Ця допомога має надійти зараз. Перемога України є критично важливою не лише для України, а й для миру й стабільності в Європі», – наголосив він.

Нагадаємо, 31 січня Боррель повідомив, що у 2024 році країни Євросоюзу передадуть Україні 21 мільярд євро військової допомоги.

Крім того, Європейська рада погодила пакет допомоги Україні на 50 млрд євро.

Раніше «Слово і діло» систематизувало дані про допомогу партнерів на цей рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: