Європа хоче зібрати 1,5 млрд доларів на закупівлю артилерійських снарядів для України – FT

Читать на русском
У Європі хочуть екстрено зібрати 1,5 млрд доларів, щоби закупити снаряди для України за межами ЄС. Це ініціатива Чехії.
Reuters

Європейські столиці хочуть зібрати 1,5 млрд доларів у вигляді екстреного фінансування, щоби закупити за кордоном артилерійські снаряди для України.

Про це повідомляє Financial Times.

Артилерійські боєприпаси для України: ситуація з поставками від союзниківСитуація з постачанням снарядів Україні – скільки західні союзники вже передали та скільки планують.

Схему закупівлі боєприпасів за межами ЄС ініціювала Чехія, щоб компенсувати тупикову ситуацію з американською допомогою та затримки у виробництві в Європі.

«Чехи виконали свою роботу, але їм потрібні інші, щоб надати гроші», – сказав співрозмовник.

Видання зазначає, що Чехії необхідні фінансові внески з боку національних урядів, оскільки в ЄС точаться суперечки через пропоноване поповнення Європейського фонду миру на 5 млрд євро. Послам ЄС не вдалося досягти угоди на зустрічі в середу, і вони поставили за мету узгодити правила нового вливання капіталу перед самітом 21 березня.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив у понеділок колегам із ЄС, що цього року Україні потрібно 2,5 мільйона артилерійських снарядів, але блок відправив лише 400 тисяч.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна стикається із критичним дефіцитом західних артилерійських боєприпасів. ЗСУ стріляють на день приблизно лише третину від кількості снарядів, яка необхідна для збереження позицій.

Тим часом, кілька країн ЄС виступили проти пропозиції використати кошти для закупівлі боєприпасів для України за межами блоку.

Чехія, у свою чергу, знайшла для України 800 тисяч артилерійських снарядів калібру 155 та 122 міліметри.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: