Рада ЄС схвалила використання прибутку від заморожених активів рф на користь України

Читать на русском
Рада ЄС прийняла постанову, яка передбачає можливість використання прибутку від заморожених активів росії для допомоги Україні.
Фото: gov.mt

Рада Європейського Союзу 12 лютого прийняла постанову, яка передбачає можливість використання прибутку від заморожених російських активів на користь України.

Відповідна інформація з'явилася на офіційному сайті Ради ЄС.

Конфіскація російських активів на користь України: у яких країнах є прогресЗаморожені російські активи можуть бути використані для відновлення України. У яких країнах є прогрес у конфіскації – на інфографіці.

Рішення, ухвалене сьогодні, дозволить керівництву блоку перенаправляти прибуток від активів до бюджету ЄС для подальшої допомоги Україні, у тому числі у сфері відновлення та реконструкції країни. Кошти можуть направити і через бюджет ЄС до Фонду України.

Зазначається, що рішення Ради ЄС також роз'яснює правовий статус доходів, які отримують центральні депозитарії у зв'язку з володінням російськими активами, та встановлює чіткі правила для осіб, які володіють ними.

Так, депозитарії, які володіють активами Центробанку рф на суму понад 1 млн євро, повинні окремо зберігати залишки коштів, що накопичилися в результаті обмежувальних заходів ЄС, а також повинні зберігати окремо відповідні доходи.

У заяві зазначено, що в юрисдикціях партнерів по G7, ЄС та Австралії було заморожено 260 мільярдів євро активів Центрального банку рф у вигляді цінних паперів та коштів.

Нагадаємо, у січні стало відомо, що Бельгія надасть Україні понад 600 млн євро військової допомоги. Цю суму Брюссель сформував із відсотків за замороженими активами рф.

Наприкінці січня посли ЄС підтримали передачу Україні доходів від заморожених активів росії. У відповідь на блокування активів у росії погрожують завдати Заходу збитків у 288 млрд доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: