Основний власник заморожених активів рф виступив проти плану G7 з використання коштів

Читать на русском
В інвестиційному фонді Euroclear, де знаходиться більша частина заморожених російських активів, заявили, що план ЄС щодо їх використання створює ризики для фінансової безпеки Європи.
Euroclear

Основний власник заморожених російських активів, бельгійський інвестиційний фонд Euroclear, виступив проти плану G7 щодо використання цих коштів.

Генеральна директорка Лів Мострі в інтерв'ю Financial Times сказала, що план створить ризики для фінансової стабільності Європи.

Конфіскація російських активів на користь України: у яких країнах є прогресЗаморожені російські активи можуть бути використані для відновлення України. У яких країнах є прогрес у конфіскації – на інфографіці.

Euroclear володіє близько 191 млрд євро, що належать російському центральному банку – це більшість із 260 млрд активів, заморожених за кордоном після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

План «Великої сімки» передбачає використання активів як застави для взяття грошей у борг та передачі Україні. Росію хочуть змусити погасити його, а у разі відмови конфіскувати активи.

В інтерв'ю Мострі зазначила, що план буде «досить близький до непрямого арешту» активів і піддасть компанію судовим позовам.

«Використання активів, які вам не належать, як застави дуже близьке до непрямого арешту або зобов'язання про майбутній арешт, що може мати такі самі наслідки для ринків, як і прямий арешт», — сказала Мострі.

Це може піддати Euroclear судовим позовам щодо активів. «Ми не розуміємо, як центральний російський банк може просто змиритися з тим, що його кошти заарештували і що зобов'язання Euroclear перед ним припинили своє існування», – додала вона.

Мострі сподівається, що «розумне та раціональне візьме гору» і довіра до Euroclear та європейських ринків капіталу не постраждає.

Глава компанії Euroclear краще відреагувала на пропозицію використати доходи, отримані з використання заморожених російських активів. Минулого року компанія заробила 4,4 млрд євро, і в 2024 році сума може бути не меншою.

Нагадаємо, на початку лютого уряд Бельгії представив пропозицію, яка дозволить вилучити заморожені в Європі активи росії на користь України.

Також 12 лютого Рада ЄС ухвалила постанову, яка передбачає можливість використання прибутку від заморожених російських активів на користь України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: