США передали Естонії конфісковані російські активи для допомоги Україні

Читать на русском
США вперше в історії передали конфісковані російські активи, щоб спрямувати їх на підтримку України. Кошти перерахують Естонії.
shutterstock.com

США вперше в історії передали конфісковані російські активи, щоб спрямувати їх на підтримку України. Кошти перерахують Естонії.

Про це повідомляє Міністерство юстиції США.

Конфіскація російських активів на користь України: у яких країнах є прогресЗаморожені російські активи можуть бути використані для відновлення України. У яких країнах є прогрес у конфіскації – на інфографіці.

Сьогодні, 17 лютого, на Мюнхенській конференції з безпеки оголосили про переведення 500 тисяч доларів з конфіскованих російських активів.

Як відзначають у повідомленні, гроші були конфісковані у справі про мережу незаконних закупівель високоточних верстатів для військової промисловості російської федерації. Відтак це є першою у своєму роді передачею США грошей іноземному союзнику з явною метою надання допомоги Україні.

Оскільки немає змоги переказати ці кошти напряму Україні, то гроші отримає Естонія.

«Естонія використовуватиме кошти для проєкту з прискорення оцінки збитків і критичного ремонту української енергосистеми після цілеспрямованих ударів російської армії», – додають у повідомленні.

Нагадаємо, на початку лютого уряд Бельгії представив пропозицію, яка дозволить вилучити заморожені в Європі активи росії на користь України.

Також 12 лютого Рада ЄС ухвалила постанову, яка передбачає можливість використання прибутку від заморожених російських активів на користь України.

Втім основний власник заморожених російських активів, бельгійський інвестиційний фонд Euroclear, виступив проти плану G7 щодо використання цих коштів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: