Бельгія представила країнам G7 план вилучення заморожених активів рф на користь України – FT

Читать на русском
Бельгія пропонує використовувати заморожені російські активи як заставу для випуску боргових зобов'язань для відновлення України.
Фото: depositphotos.com

Уряд Бельгії ознайомив представників західних країн та Групи семи (G7) з пропозицією, яка могла б дозволити вилучити заморожені в Європі активи російської федерації на користь України.

Про це пише Financial Times.

Конфіскація російських активів на користь України: у яких країнах є прогресЗаморожені російські активи можуть бути використані для відновлення України. У яких країнах є прогрес у конфіскації – на інфографіці.

«Уряди західних країн розробляють плани з випуску боргових зобов’язань для фінансування України, використовуючи російські активи як гаранта погашення боргу, що змусить Москву почати платити за своє вторгнення», – пише видання.

Зазначається, що бельгійський уряд вже розповсюдив ці плани серед країн «Великої сімки». Передбачається, що у разі відмови рф сплачувати борг коаліція країн-союзників України почне вилучати заморожені активи. Стверджується, що це допоможе обійти деякі юридичні перешкоди для конфіскації російських коштів.

«Серед іншого, це дозволить відкласти питання про те, що станеться з суверенними російськими активами, хоча їх буде використано як заставу», – цитує FT своє джерело, обізнане в переговорах з цього питання.

Чиновники з двох країн G7 заявили, що наразі це є основним варіантом розблокування заморожених коштів для України.

Нагадаємо, Бельгія надасть Україні понад 600 млн євро військової допомоги. Цю суму Брюссель формує з відсотків за замороженими активами росії.

Наприкінці січня посли ЄС підтримали передачу Україні доходів від заморожених активів Росії.

У відповідь на блокування активів у росії загрожують завдати Заходу збитків у 288 млрд доларів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: