Чехія прагне отримати від Німеччини танки, щоб компенсувати допомогу Україні

Читать на русском
Чехія домовляється із Німеччиною про отримання 15 сучасних танків на заміну тим, що Прага раніше передала Україні.
Фото: Міністерство оборони Іспанії

Чехія веде з Німеччиною переговори про отримання ще 15 танків Leopard 2A4 як компенсацію за військову допомогу Україні у 2022-2023 роках.

Про це пише Reuters із посиланням на заяву міноборони Чехії.

Зазначається, що мова йде про безоплатне отримання Чехією 15 танків Leopard 2A4 від Німеччини для компенсації чеської військової допомоги Україні.

Крім того, Прага має намір придбати ще 15 таких танків за власний кошт.

«У міністерстві зазначили, що додаткові 15 танків обійдуться у сотні мільйонів євро й допоможуть підвищити можливості країни на тлі її переходу від радянського обладнання, більшість з якого вона передала Україні», – говориться у матеріалі Reuters.

Упродовж 2022-2023 років Німеччина передала Чехії 14 танків Leopard 2A4 в обмін на її підтримку України. Також до кінця 2024-го чеська сторона має отримати один ремонтно-евакуаційний автомобіль Büffel 3 на шасі Leopard 2A4.

«Якщо чинні перемовини будуть успішно завершені, Чехія матиме 42 основні бойові танки Leopard 2A4 й ремонтні автомобілі на тому ж шасі», – заявили в Міноборони Чехії.

Зараз чеська армія використовує модернізовані танки Т-72М4СЗ і планує залишити модернізовані танки Т72 на озброєнні до тих пір, поки не знайде їм заміну. За словами каже голови Міноборони Чехії Яни Чернохової, немодернізовані танки можуть бути передані Україні.

Як відомо, з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Чехія відправила зі своїх складів в Україну 62 танки, 131 бойову машину піхоти, шість гелікоптерів і 16 систем протиповітряної оборони. Вона була першою державою світу, яка надала Україні важку військову техніку. За це вона отримала близько 750 мільйонів євро компенсації.

Нагадаємо, Україна може найближчим часом одержати 800 тисяч снарядів від Чехії.

Також повідомлялося, що Чехія закликає партнерів купити боєприпаси для України поза ЄС, проте три країни ЄС виступають проти закупівлі боєприпасів для України поза блоком.

Також стало відомо, що Канада надасть додаткове фінансування на снаряди для України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: