Три країни ЄС виступають проти закупівлі боєприпасів для України поза блоком – Politico

Читать на русском
Більшість країн ЄС підтримали використання коштів на купівлю боєприпасів для України поза блоком. Але Франція, Греція та Кіпр проти.
Reuters

Невелика група країн Європейського Союзу виступила проти пропозиції використати кошти на закупівлю боєприпасів для України за межами блоку.

Про це пише Politico із посиланням на трьох дипломатів ЄС.

Артилерійські боєприпаси для України: ситуація з поставками від союзниківСитуація з постачанням снарядів Україні – скільки західні союзники вже передали та скільки планують.

Причина – європейським виробникам зброї потрібні замовлення, щоби виправдати нарощування свого виробництва.

Цього тижня відбулося засідання Комітету з політики та безпеки, на якому більшість країн висловилися за те, щоб дозволити використати гроші ЄС для купівлі снарядів, вироблених поза блоком – як надзвичайний захід для допомоги Україні. Проти, за словами дипломатів, виступили Франція, Греція та Кіпр.

При цьому, зазначає видання, наприкінці минулого місяця високопоставлений французький чиновник сказав, що країна погодиться на закупівлю за межами ЄС, якщо блок не зможе до березня поставити Україні мільйон снарядів.

Нагадаємо, раніше Чехія закликала країни ЄС шукати постачальників снарядів для України за межами блоку.

У Євросоюзі обіцяли Україні надати до кінця року більше 1,1 млн боєприпасів. Україна, у свою чергу, очікує від ЄС виконання трьох основних кроків для того, щоб збільшити обсяги постачання артилерійських снарядів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: