Чехія закликає партнерів придбати боєприпаси для України за межами ЄС

Читать на русском
Чехія пропонує країнам ЄС профінансувати закупівлю, за її оцінками, 450 тисяч боєприпасів для артилерії, наявних за межами блоку.
Фото: Pixabay

Оскільки Європа не в змозі виконати свою обіцянку щодо відправки 1 мільйону артилерійських снарядів в Україну до березня, Чехія закликала країни ЄС до пошуку постачальників за межами блоку.

Про це повідомляє Politico.

Військова та фінансова допомога від Заходу: що відомо про перспективи на 2024 рікЯкі перспективи отримання Україною західної військової та фінансової допомоги у 2024 році – на інфографіці.

«Європа не виконує свою обіцянку щодо відправлення в Україну 1 млн артилерійських снарядів до березня, а чехи заявляють, що настав час шукати постачання за межами ЄС», – йдеться в матеріалі з посиланням на чотирьох дипломатів і людину, знайому з ходом переговорів.

Зазначимо, що нещодавно в ЄС заявили, що до березня Україна отримає лише 524 тисячі снарядів з обіцяноного мільйона, а до кінця року обіцяно поставити лише 1,1 млн снарядів.

Як відомо, коли на початку 2023 року ЄС калібрував свої зобов’язання щодо військової допомоги, Франція, – лідер оборонної промисловості Європи, – наполягала на тому, щоб фінанси були спрямовані лише на місцеве виробництво, а не виводилися за межі ЄС.

Але заклик Чехії підвищує ймовірність, що замість цього Європа звернеться до збройових компаній Південної Кореї, Туреччини та Південної Африки.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель особливо відзначив, що Південна Корея – великий виробник зброї – може бути використана для отримання додаткових снарядів.

Один дипломат повідомив, що цифра 450 тисяч була озвучена під час неформальної зустрічі міністрів оборони ЄС в Брюсселі в середу. Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала сказав своїм колегам під час саміту лідерів ЄС у четвер, що снаряди можуть бути отримані з-за меж ЄС, щоб допомогти Євросоюзу виконати свою обіцянку, за словами іншого посадовця, який був поінформований про перебіг переговорів.

Зазначимо, план ЄС щодо збільшення поставок боєприпасів передбачає відшкодування країнам мільярдів євро через Європейський фонд миру за відправлення снарядів з наявних запасів. Це існуватиме разом з 1 млрд євро для стимулювання спільних закупівель боєприпасів Європейським оборонним агентством та 500 млн євро для підтримки проєктів з виробництва боєприпасів.

Нагадаємо, міністри оборони країн ЄС підтвердили готовність поставити ЗСУ понад мільйон артснарядів.

Водночас, стало відомо, що Євросоюз поставить Україні до березня 600 тисяч снарядів, а не мільйон, як було обіцяно раніше.

Також ми аналізували, скільки безповоротної допомоги Україна отримала від союзників за час великої війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: