У Білому домі проти ідеї передавати допомогу Україні у кредит

Читать на русском
У Білому домі вважають не дуже хорошою ідеєю давати Україні допомогу у вигляді кредитів, а не грантів у той момент, коли вона бореться за існування.
Getty Images

У Білому домі не вважають передачу допомоги Україні в кредит хорошим варіантом.

Про це на брифінгу сказав радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

Який обсяг допомоги США надають Україні та ІзраїлюЯкий обсяг допомоги Штати надавали Україні та Ізраїлю з 2014 року – на інфографіці. Підтримка Ізраїлю була приблизно на одному рівні, України – зростала.

«Щодо кредиту Україні, як я вже казав раніше, те, що ми просили і що Сенат ухвалив минулого тижня, — це як військова допомога, так і економічна допомога. Ця економічна допомога надається у формі грантів, бо просити Україну взяти на себе значну суму боргу прямо зараз, коли вона бореться за своє життя, ми не вважаємо це найкращим шляхом уперед. Ми вважаємо, що пакет, який ми склали і за який проголосували сенатори-демократи та республіканці минулого тижня, є правильним пакетом», – сказав Салліван.

У Білому домі знову закликали Палату представників, яка перебуває на канікулах, терміново ухвалити законопроєкт про національну безпеку та надати підтримку Україні.

Салліван зазначив, що законопроєкт про допомогу Україні просуває основні інтереси національної безпеки Америки з кількох напрямків. Зокрема він продовжить інвестиції в оборонно-промислову базу США.

«У наших стратегічних інтересах, у наших холоднокровних інтересах національної безпеки також знаходиться допомога Україні у протистоянні злобному та жорстокому вторгненню путіна. З історії ми знаємо, що якщо диктаторів не зупинити, вони продовжують діяти. Ціна для Америки зростає, а наслідки стають все більш серйозними для наших союзників по НАТО та інших країн світу. Ми знаємо, що путін не просто мріє завоювати Україну. Він погрожував нашим союзникам НАТО, яких ми зобов'язані захищати за договором», – додав радник.

Нагадаємо, раніше Дональд Трамп заявив, що США мають припинити надання допомоги іншим країнам, якщо її не структуровано як позику.

13 лютого Сенат США підтримав законопроєкт про міжнародну допомогу на суму 95,3 млрд доларів, який передбачає фінансування для України, Ізраїлю та Тайваню. Палата представників при цьому пішла на канікули до 28 лютого, не розглянувши законопроєкт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: