Палата представників США не розглянула законопроєкт щодо допомоги Україні та пішла на канікули

Читать на русском
Палата представників США пішла на канікули до кінця лютого, не проголосувавши ухвалений Сенатом законопроєкт із пакетом допомоги Україні.
Фото: AFP 2024 / TOM BRENNER

Палата представників Конгресу США 15 лютого пішла на канікули, які триватимуть до 28 лютого. Спікер Майк Джонсон не виніс на голосування законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню, пославшись на «інші пріоритети». На цей крок відреагували у Білому домі.

Про це пише The Hill.

Військова допомога від США Україні: що відомо про блокування фінансування у КонгресіУ США місяць тому закінчилися гроші на військову допомогу для України. На інфографіці – що відомо про блокування фінансування у Конгресі.

Зазначається, що згідно з календарем засідань Палати представників Конгресу, після 15 лютого і до кінця місяця не заплановано жодних слухань. Таким чином, цей орган не зможе проголосувати за законопроєкт про надання допомоги Україні, Ізраїлю та союзникам США в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні на загальну суму 95,3 млрд доларів, з яких Україні передбачалося передати 60,1 млрд.

Як зазначив спікер Палати Майк Джонсон, члени Палати наразі «мають інші пріоритети, наприклад, завершення роботи над бюджетом США». Тому він відпустив Палату на канікули, не виносячи на голосування ухвалений Сенатом 13 лютого пакет допомоги іншим країнам.

Як пише видання, представник Білого дому Ендрю Бейтс заявив журналістам, що Джонсон завдає шкоди національній безпеці США і такий крок лише посилить проблеми.

«Америка програє кожного дня, коли спікер Джонсон погіршує нашу національну безпеку. І щоразу, коли він відкладає чисте голосування, авторитет республіканців у Конгресі серед американського народу падає», – наголосив він.

Також Бейтс зазначив, що «Джонсон продовжує зміцнювати криваві військові зусилля росії та іранський режим на шкоду американській національній безпеці, робочим місцям у США та нашим найближчим альянсам».

Крім того, цю ситуацію прокоментував і президент США Джо Байден.

«Нездатність підтримати Україну в цей критичний момент ніколи не буде забута», – написав він у соцмережі Х.

Нагадаємо, 14 лютого спікер Палати представників США заявив, що хоче зустрітися з президентом Байденом перед будь-якими діями щодо допомоги Україні.

Також, як відомо, Байден шукає варіанти для продовження поставок зброї Україні без Конгресу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: