Кулеба повідомив, яких кроків очікує Україна від ЄС для збільшення поставок снарядів

Читать на русском
Україна очікує від Європейського Союзу виконання трьох основних кроків для того, щоб збільшити обсяги постачання артилерійських снарядів для ЗСУ.
Фото: AP

Україна очікує від Європейського Союзу виконання трьох основних кроків для того, щоб збільшити обсяги поставок артилерійських снарядів для ЗСУ.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба за підсумками зустрічі із головою євродипломатії Жозепом Боррелем у Києві, його цитує пресслужба відомства.

Артилерійські боєприпаси для України: ситуація з поставками від союзниківСитуація з постачанням снарядів Україні – скільки західні союзники вже передали та скільки планують.

По-перше, Україна закликає уряди країн ЄС підписувати довгострокові контракти із оборонними компаніями, щоб сприяти нарощуванню виробничих потужностей. Це, за словами Кулеби, суттєво прискорить процес постачання снарядів в Україну.

Другий момент: ЄС має усунути всі регуляторні бар'єри для взаємодії європейських та українських оборонних компаній.

Крім того, керівництву блоку потрібно стимулювати переговори європейських компаній та урядів із третіми країнами, щоб реструктурувати та переорієнтувати існуючі контракти.

«Якщо діяти комплексно за всіма трьома напрямами, то збільшення кількості артилерійських снарядів на фронті стане відчутним. Все це в зоні досяжності. На зустрічах високого представника в Києві, зі мною, в уряді, з президентом України, тема нарощування постачання снарядів є однією з ключових», – заявив Кулеба.

Нагадаємо, наприкінці січня Bloomberg написав про те, що ЄС зможе надати Україні до березня лише 600 тисяч снарядів, а не мільйон, як було обіцяно раніше. Це відбувається на тлі постійних затримок виробництва та виснаження запасів.

Водночас, Боррель заявив, що Європейський Союз має намір надати Збройним силам України понад 1,1 млн боєприпасів до кінця 2024 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: