На АЕС «Фукусіма-1» стався витік забрудненої води в океан

Читать на русском
На атомній електростанції Фукусіма в Японії 7 лютого стався витік забрудненої радіонуклідами води із системи очищення.
Фото: AP Photo / Hiro Komae

У середу, 7 лютого, співробітники японської аварійної АЕС «Фукусіма-1» зафіксували витік радіоактивної води на території атомної станції.

Про це пише Xinhua.

Скільки у світі ядерних реакторів та скільки років вони працюютьВ Україні функціонують 15 ядерних реакторів, їхній середній вік понад 33 роки. Як у інших країнах – на інфографіці.

Зазначається, що витік помітив співробітник станції під час техогляду обладнання для очищення радіоактивної води. Він виявив, що 10 з 16 вентилів, які мають бути закриті, виявилися відкритими.

В результаті суміш забрудненої та звичайної прісної води, що залишилася в трубах, витекла через отвори.

За оцінками експертів компанії, витік склав 5,5 тонн води. Загальна кількість радіоактивних матеріалів, що випускають гамма-промені, досягла 22 мільярдів беккерелів.

Крім того, є ймовірність того, що рідина просочилася в ґрунт. Тому щоб уникнути подальшого забруднення, тепер належить зрізати весь ґрунт, в який встигла просочитися рідина.

Як відомо, 11 березня 2011 року сталася одна з найсерйозніших ядерних аварій в історії – аварія на АЕС «Фукусіма-1» у Японії. Цього дня біля узбережжя Японії стався потужний землетрус магнітудою 9 балів. Він спровокував цунамі, висота хвиль якого досягала 15 метрів.

Хвилі цунамі обрушилися на АЕС «Фукусіма-1». Системи охолодження реакторів були виведені з ладу, що призвело до перегріву палива та часткового його плавлення. В результаті сталися вибухи на трьох із шести енергоблоків станції, що викликало значні викиди радіації у навколишнє середовище.

Влада Японії була змушена евакуювати близько 154 тисячі жителів, які проживають поблизу АЕС. Зона відчуження в радіусі 20 км була оголошена небезпечною для проживання. Радіаційне забруднення, зокрема, торкнулося океанічних вод.

Ліквідація наслідків аварії на АЕС «Фукусіма-1» продовжується досі. Роботи включають стабілізацію реакторів, обробку і зберігання забрудненої води, демонтаж пошкоджених конструкцій і деконтамінацію територій. Японський уряд та оператор станції TEPCO (Tokyo Electric Power) вживають заходів для мінімізації впливу радіації на екосистему та здоров'я людей.

Ця подія вплинула на ядерну енергетику, екологію та здоров'я населення.

Нагадаємо, кількість загиблих внаслідок серії сильних землетрусів, що сталися 1 січня на півострові Ното на західному узбережжі Японії, перевищила 160 людей.

Також повідомлялося, що гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідав Київ та тимчасово окуповану Запорізьку АЕС. Після візиту на ЗАЕС він заявив, що ситуація на станції є «крихкою».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: