Гендиректор МАГАТЕ незабаром відвідає Україну та росію

Читать на русском
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідає Запорізьку АЕС. А потім поїде до Києва та Москви для обговорення питань безпеки станції.
Фото: Getty Images

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі найближчим часом відвідає Запорізьку АЕС у рамках нової ротації експертів агентства. Крім того, планується його візит до Києва і Москви.

Про це він заявив на брифінгу щодо ситуації на Запорізькій атомній станції для Ради Безпеки ООН.

«Я планую повернутися до Запоріжжя, буду там у найближчі 10 днів або близько того. Також буду в Києві та росії», – сказав він.

Також він пояснив, що вирушить до Москви, «щоб провести політичний та технічний діалог».

За словами Гроссі, МАГАТЕ збирається провести чергову, 16-ту ротація персоналу на Запорізькій АЕС, куди гендиректор приїде з кількома експертами.

«Найголовніше – я спілкуватимуся з керівництвом, російським керівництвом станції, я побачу, як персонал справляється із проблемою забезпечення АЕС водою для охолодження станції після руйнування минулого літа Каховської греблі», – сказав Гроссі.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо рівня ризиків для Запорізької АЕС за 10-бальною шкалою, Гроссі заявив, що іноді цей ризик «близький до 10», а у ситуації війни важко побачити «тенденцію на покращення».

У своєму зверненні до Ради Безпеки ООН він також нагадав, що це перша в історії війна, яка ведеться на об’єктах великої ядерно-енергетичної програми. Це стосується кількох із п’яти українських АЕС та інших об’єктів, які зазнали прямого обстрілу.

Нагадаємо, 18 січня експерти МАГАТЕ відвідали ЗАЕС та виявили міни по периметру станції.

12 січня МАГАТЕ повідомляло, що росіяни продовжують не допускати експертів агентства на територію реакторних залів на Запорізькій АЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: