«Ситуація крихка»: гендиректор МАГАТЕ розповів про проблеми, з якими стикається ЗАЕС

Читать на русском
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів про поточний стан Запорізької АЕС, яка залишається окупованою росіянами.
Фото: AP

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів про поточний стан Запорізької АЕС, яка залишається окупованою росіянами.

Заяву на цю тему він зробив під час свого візиту до України, повідомляє Суспільне.

Загроза теракту на Запорізькій АЕС: які можливі наслідки у разі витоку радіаціїЩо відбувається на Запорізькій АЕС та якими можуть бути наслідки надзвичайної ситуації – на інфографіці.

«Я описав би ситуацію на станції як «делікатний баланс», тобто вона дуже крихка. По різних аспектах пройдемося. Щодо технічних робіт. Ми ще не стикалися з такою ситуацією, щоб АЕС була так надовго зупинена, тому дуже багато технічних питань і ми у процесі їхньої обробки», – сказав Гроссі.

За його словами, зараз ЗАЕС стикається із двома проблемами – закінченням терміну експлуатації ядерного палива в реакторах, а також скороченням персоналу.

«Ми порушуємо питання достатньої кількості персоналу на майданчику. Порівняно із нормальною кількістю персоналу, яка має бути на станції – це понад 10 тисяч, зараз ми спостерігаємо суттєве скорочення на половину», – зазначив голова МАГАТЕ.

Він також наголосив, що закінчення терміну експлуатації палива може вплинути на ядерну безпеку.

«Термін експлуатації спливає. Що далі робити? Тому що 6 років – це проєктний термін його експлуатації. На сьогодні таких прецендентів не існувало і не існує. Тому потрібно приймати рішення, які суттєво впливатимуть на ядерну безпеку», – підсумував Гроссі.

Нагадаємо, нещодавно у МАГАТЕ заявили, що російська армія знову замінувала окуповану нею Запорізьку АЕС, а також, що цього тижня станція втратила резервне електропостачання реакторних блоків на кілька годин.

Також повідомлялося, що окупанти не надають МАГАТЕ доступу до реакторних залів трьох блоків Запорізької АЕС.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: