Швейцарці виступили проти закриття АЕС

Читать на русском
Більше половини жителів Швейцарії не підтримують ідею закриття всіх АЕС у країні до 2029 року.
АЕС Мюлеберг, Швейцарія

55 відсотків громадян Швейцарії не підтримали ініціативу партії «зелених» відключити три АЕС вже в наступному році, і відмовитися від атомної енергетики до 2029 року.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Deutsche Welle.

У Швейцарії в неділю, 27 листопада, відбувся референдум щодо терміну відключення атомних електростанцій в країні. Зелена партія Швейцарії, яка ініціювала плебісцит, закликала впорядкувати вихід з атомної енергетики та здійснити його до 2029 року. Однак ініціативу підтримали лише 45 відсотків населення. 55% висловилися проти неї.

Швейцарський уряд ще після катастрофи на японській АЕС «Фукусіма» в 2011 році прийняв рішення про відхід від атомної енергетики до 2050 року. Однак жодного конкретного тимчасового плану по відключенню п'яти швейцарських АЕС досі не було прийнято. Серед аргументів «зелених» на користь прискореної відмови від атомної енергетики - застарілість швейцарських електростанцій і ризики катастроф, подібних «Фукусімі» і Чорнобилю.

Атомні електростанції виробляють близько третини всієї електроенергії Швейцарії. Три найстаріші в світі АЕС, дві з яких працюють недалеко від кордону з німецької землею Баден-Вюртемберг, поки експлуатуватимуться, хоча ініціатори референдуму планували відключити їх вже в 2017 році.

Нагадаємо, вчора третій енергоблок Південно-Української АЕС відключили від мережі для виявлення та усунення причин спрацювання аварійного захисту реактора.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: