Комітет Ради знову знайшов корупційні ризики в урядовому законопроєкті про мобілізацію

Читать на русском
Антикорупційний комітет Ради визнав оновлену версію урядового законопроєкту про мобілізацію таким, що містить корупційні ризики.
Фото: detector.media

Антикорупційний комітет Верховної Ради визнав оновлену версію урядового законопроєкту про мобілізацію такою, що містить корупційні ризики.

Про це повідомила у Facebook народна депутатка, член комітету Вікторія Сюмар.

Нові правила мобілізації, військового обліку та служби: що тепер пропонує КабмінДеталі нового урядового законопроєкту про мобілізацію – на інфографіці. Правила вручення повісток, відстрочка від мобілізації, бронювання військовозобов'язаних.

Рішення було ухвалено, зокрема, через суперечливість низки норм, що стосуються питань демобілізації та відстрочки від служби.

«Фактично і МО і ГШ визнали, що норма про демобілізацію через 36 місяців є декларативною. Бо по суті військовослужбовець через 36 місяців отримує право лише написати рапорт про звільнення. Але рішення кого і коли демобілізовувати буде вирішувати Ставка Верховного головнокомандувача», – наголосила Сюмар.

Крім того, суперечки викликали пункти про нові повноваження Кабміну у сфері мобілізації.

«Зрештою комітет визнав законопроєкт таким, що містить корупційні ризики знову: і через те, що Кабмін визначатиме, хто з правоохоронних і антикорупційних органів матиме бронь, а хто має бути мобілізованим. І що Кабмін може ще більше обмежити виїзд за кордон для інших категорій без жодної чіткості. І через неясність які документи треба надати для доглядаючих за інвалідами, аби довести факт догляду. І через те, що можуть бути ризики при накладанні стягнення за не відкриття електронного кабінету призовника», – написала нардепка.

Вона додала, що норми законопроєкту «виписані знову не чітко та сумнівні щодо відповідності Конституції». З цієї причини Комітет запропонував Кабміну доопрацювати його.

Нагадаємо, місяць тому комітет виявив корупційні ризики у законопроєкті про мобілізацію, який був представлений урядом наприкінці грудня. Нову версію документа було зареєстровано в парламенті 30 січня. «Слово і діло» докладно писало, що тепер пропонує уряд.

У профільному комітеті вважають, що за законопроєкт у нинішньому вигляді все одно складно буде зібрати голоси. Також у Раді хочуть, щоб Міноборони роз'яснило ідею розсилати повістки через електронний кабінет призовника.

Водночас перший заступник спікера ВР Олександр Корнієнко припускає, що законопроєкт про зміну правил військової служби, мобілізації та військового обліку буде прийнято у першому читанні вже цього тижня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: