У законопроєкті про мобілізацію запропонували причини, за яких неявка до ТЦК не буде порушенням

Читать на русском
Новий законопроект визначає поважні причини неявки до ТЦК за повісткою, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів.
Ілюстративне фотоГлавком

Кабінет міністрів у новому законопроекті №10449 про мобілізацію запропонував Верховній Раді запровадити поважні причини для неявки військовозобов'язаного до ТЦК та СП. Зокрема, також деякі зміни стосуватимуться громадян, які знялися з військового обліку в Україні та поїхали за кордон.

Про це йдеться у документі на сайті парламенту.

Як зазначається, законопроект визначає поважні причини неявки до ТЦК за повісткою, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів.

Кабмін пропонує віднести до таких поважних причин:

  • хворобу громадянина;
  • перешкоду стихійного характеру, дії країни-агресора або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;
  • смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

Громадянин буде зобов'язаний повідомити військкомат про причини неприбуття протягом 3 днів до кінцевої дати, визначеної в повістці.

При цьому, громадяни, які знялися з військового обліку в Україні та поїхали за кордон, мають стати на облік за кордоном протягом 30 днів після того, як Кабмін ухвалить відповідну постанову.

Як йдеться у документі, у цьому випадку такі громадяни матимуть право «на безперешкодний в'їзд-виїзд з України».

Нагадаємо, Кабінет міністрів увечері 30 січня вніс на розгляд Верховної Ради нову версію законопроєкту про мобілізацію.

Зокрема, він передбачає бронь від призову для низки українців.

Раніше омбудсмен відповів, чи мають працівники ТЦК право перевіряти документи та затримувати людей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: