Залужний про мобілізацію 500 тисяч українців: запиту на конкретні цифри не було

Читать на русском
Валерій Залужний прокоментував інформацію щодо мобілізації 400-500 тисяч українців, яку раніше озвучив президент Володимир Зеленський.
golos.com.ua

Військове командування України на постійній основі формує свої запити на боєприпаси, зброю та людський ресурс, але запиту на конкретну цифру мобілізованих, а саме 400-500 тисяч осіб, не було.

Про це заявив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в ефірі телемарафону у вівторок, 26 грудня.

Довгоочікуваний законопроєкт щодо зміни правил військового обліку та мобілізації: головнеГоловне з нового законопроєкту, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби – вручення повісток, право на відстрочку та звільнення зі служби, обов'язки громадян.

«Військове командування жодного запиту не робило на якісь цифри. Військове командування продовжує виконувати функцію захисту держави і, відповідно, формує свої запити (на боєприпаси, на зброю та на людський ресурс). Це робиться на постійній основі, а якимось окремим форматом, заходом до Кабінету міністрів чи Верховної ради ми не здійснюємо», – сказав він.

За його словами, що стосується самої цифри 400-500 тисяч осіб, то її сформували на наступний рік.

«Вона, звичайно, враховує покриття поточного комплекту, формування нових військових частин, а також прогнозування наших втрат, які ми можемо зазнати у 2024 році», – пояснив Залужний.

При цьому він зазначив, що озвучувати цифри за усіма цими показниками він не буде, оскільки це військова таємниця.

Головнокомандувач додав, що Генштаб не має права законодавчої ініціативи, тому жодних документів уряду не подавав.

Крім того, Залужний звернув увагу і на питання щодо придатності до військової служби.

Головнокомандувач ЗСУ вважає, що обговорювати тему інвалідності ІІ-ІІІ групи сьогодні не актуально, бо придатність чи непридатність до військової служби встановлює ВЛК, а не статус людини з інвалідністю.

За його словами, військове командування погоджується з пропозицією Кабміну, згідно з якою у законі не буде поняття «обмежена придатність» — там, у разі ухвалення, залишаться лише поняття придатності чи непридатності до військової служби.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 19 грудня повідомив, що військове командування хоче мобілізувати ще від 400 до 500 тисяч українців. У РНБО назвали терміни мобілізації 500 тисяч осіб. Тим часом до Ради нарешті внесли урядовий законопроект про нові правила мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: