Молдова долучиться до міжнародного реєстру збитків від війни рф

Читать на русском
Парламент Молдови проголосував за приєднання до розширеної часткової угоди про створення реєстру збитків, яких Україні завдала росія.
Фото: interfax.com.ua

У четвер, 28 грудня, парламент Молдови у другому читанні проголосував за приєднання до розширеної часткової угоди про створення реєстру збитків, яких Україні завдала російська федерація.

Про це повідомляє NewsMaker.

Так виглядає «звільнення»: які українські міста повністю чи частково зруйновані окупантамиЯкі міста було повністю або частково зруйновано російськими окупантами – на інфографіці. Найбільше постраждав Донбас.

«Наша мета – зробити внесок у проведення розслідувань злочинів проти людяності та задокументувати їх», – йдеться у заяві парламенту.

Також у заяві парламенту йдеться, що неприєднання Молдови до угоди «негативно впливає на образ і зовнішню політику країни».

Зазначається, що зараз Молдова є асоційованим членом реєстру збитків. Щоб стати повноправним учасником, Молдова має сплатити щорічний внесок у розмірі від 25 до 30 тисяч євро.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розраховує, що реєстр заподіяної росією шкоди почне діяти в першому кварталі 2024 року. За його словами, у створенні реєстру збитків беруть участь 43 країни і Євросоюз.

Також планувалося, що перше засідання ради Міжнародного реєстру завданих росією збитків Україні відбудеться в Гаазі до кінця поточного року.

Ми також розповідали, які інститути вже створені для покарання росії і які ще потрібно створити.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: