Більше питань, ніж відповідей: у профільному комітеті Ради відреагували на законопроєкт про мобілізацію

Читать на русском
Законопроєкт про посилення мобілізації викликає більше запитань, ніж дає відповідей. Таку думку висловив член профільного комітету Ради Роман Костенко.
Фото: facebook.com/kostenko.roman83

Законопроєкт про внесення змін до процесу мобілізації, який напередодні був поданий Кабінетом міністрів, викликає більше запитань, ніж дає відповідей.

Таку думку висловив народний депутат, секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко, його цитує Укрінформ.

Довгоочікуваний законопроєкт щодо зміни правил військового обліку та мобілізації: головнеГоловне з нового законопроєкту, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби – вручення повісток, право на відстрочку та звільнення зі служби, обов'язки громадян.

За його словами, документ є досить резонансним, тому владі потрібно налагодити публічну комунікацію у цьому питанні. Костенко додав, що законопроєкт уже вивчають у профільному комітеті Ради.

«Норми, що там містяться, викликають більше запитань, ніж надають відповідей. Мені щохвилини телефонують люди і фахівці з різних сфер із запитаннями чи зауваженнями до тексту. Тому чекаємо хоч якісь пояснення від субʼєктів подання цієї законодавчої ініціативи», – сказав депутат.

Костенко зазначив, що у проєкті закону прописано багато «незрозумілих норм і обмежень», які сприймаються як жорсткі.

«Тому слід знати, як ці положення у разі прийняття будуть реалізовані на практиці, багато питань до механізмів. Внесення до реєстру боржників, повістки на електронну пошту, обмеження працювати на держслужбі всім, хто не служив тощо. Зараз не зрозуміло бачення, як це все застосовуватиметься, і що з цього справді доцільно», – резюмував нардеп.

Нагадаємо, що ввечері 25 грудня Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт про мобілізацію, який, серед іншого, встановлює обмеження прав українців, які ухиляються від взяття на військовий облік та проходження військової служби.

Президент Володимир Зеленський 19 грудня сказав, що військове командування хоче мобілізувати ще 500 тисяч українців. При цьому головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний сьогодні заявив, що запиту на конкретну цифру мобілізованих, а саме 400-500 тисяч осіб, не було.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: