Зміна правил мобілізації: який граничний вік мобілізаційного резерву рф та України

Читать на русском

У Раді очікують, щоб уряд якнайшвидше показав суспільству зміни до законодавства щодо мобілізації. Таким чином сподіваються розвіяти чутки і показати, які правила підлягають перегляду. Раніше одіозна нардепка від монобільшості Мар'яна Безугла повідомляла, що законопроєктом пропонується знизити призовний вік для мобілізації з 27 до 25 років. Втім, це повідомлення може не підтвердитись, як і ідея щодо мобілізації жінок, можливість втілення якої спростував президент під час нещодавньої пресконференції. Ми вирішили проаналізувати, чим відрізняється вік мобілізованих в Україні та в країні-агресорці, щоб зрозуміти, на чиєму полі перевага.

В Україні найближчим часом представлять законопроєкт щодо змін правил мобілізації. В росії цьогоріч вже підвищили вік мобілізованих. Докладніше – на інфографіці.
Інфографіка – вік мобілізованих в рф та в УкраїніСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Навіть при значно більшій кількості населення в росії у цьому році граничний вік мобілізаційного резерву підвищили одразу для трьох категорій. Незмінним він залишився лише для вищих офіцерів – 70 років. Старшим офіцерам його підвищили з 60 до 65 років, молодшим з 55 до 60 років, солдатам, матросам та сержантам – з 45 до 55 років.

Граничний вік мобілізаційного резерву в Україні є різним та визначений для тих, хто пройшов військову службу та отримав військову спеціальність, і тих у кого такого досвіду не було.

У першому випадку (розряді) до резерву потрапляють вищі офіцери 60 років, старші офіцери 50-55 років, молодші офіцери 45 років. Також до цієї категорії відносяться солдати, матроси, сержанти 35 років.

Також у росії підвищили вік призовників, яких кидають на загарбницьку війну з Україною, незважаючи на брехливі заяви володимира путіна.

В Україні призовний вік на строкову службу становить 18–27 років. Ця норма не змінювалася навіть з початку повномасштабного вторгнення росії. Відповідно до закону, під час воєнного стану призов на строкову службу не проводиться.

Мобілізація в Україні: хто і де має право вручати повісткиМобілізація 2023 – які особи та де можуть видавати повістки. У законі немає чітких вказівок того, де має відбуватися вручення повістки, але уповноважене це робити певне коло осіб.

Такий самий призовний вік був і в росії, однак у липні 2023 року російська Держдума ухвалила закон, яким передбачається, що з 1 січня 2024 року призивати на військову службу зможуть росіян віком від 18 до 30 років.

І хоча в росії публічно виключено відправлення призовників на війну, ЗМІ неодноразово писали про те, що строковики з росії рано чи пізно все одно опиняються на фронті в Україні.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський на пресконференції 19 грудня заявив, що військове командування України найближчим часом хоче мобілізувати ще до 500 тисяч українців.

Також нещодавно у Раді анонсували законопроєкт про мобілізацію українців, які перебувають за кордоном. А у ЗСУ розповіли, коли повістки перестануть роздавати у громадських місцях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: