У ЗСУ розповіли, коли повістки перестануть роздавати у громадських місцях

Читать на русском
Повістки у спортзалах, ресторанах, блокпостах та інших громадських місцях перестануть роздавати, коли повноцінно запрацює електронний реєстр військовозобов'язаних.
24 канал

Необхідність роздавати військовозобов'язаним повістки у громадських місцях відпаде, коли повноцінно запрацює електронний реєстр військовозобов'язаних «Оберіг».

Про це в інтерв'ю РБК-Україна сказав начальник служби зі зв'язків із громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо.

За його словами, «Оберіг» поки що не синхронізований з іншими державними реєстрами. Але коли відповідний законопроєкт буде ухвалено, то здебільшого потреба у заходах оповіщення відпаде.

Мобілізація в Україні: хто і де має право вручати повісткиМобілізація 2023 – які особи та де можуть видавати повістки. У законі немає чітких вказівок того, де має відбуватися вручення повістки, але уповноважене це робити певне коло осіб.

«І ми будемо бачити, наприклад, що громадянин був зареєстрований в Києві, але зараз він працює у Львові, тому що податок з його зарплати – ПДФО – сплачується у Личаківський район міста Львова. Відповідно, тоді буде просто звернення до власника його підприємства, будь-якої форми власності, про те, що даному громадянину необхідно з'явитися у Личаківський ТЦК міста Львова. І керівник підприємства буде зобов'язаний особисто доставити даного військовозобов'язаного до ТЦК та СП», – розповів Фітьо.

Дані, які були у паперовому вигляді, вже перенесені до електронного: особисту справу військовозобов'язаного можна побачити, наприклад, у ТЦК іншого регіону.

«Поки що синхронізації даних з іншими державними реєстрами немає. Як тільки це запрацює – усі питання з відвідуванням спортклубів, ресторанів, здійсненням оповіщення на блокпостах відразу, автоматично відпадуть», – додав він.

Фітьо також прокоментував візити представників ТЦК до ресторанів та спортзалів, де вони роздавали повістки. «Якщо би представників ТЦК зафіксували у відділенні лікарні травматології і якби вони там роздавали повістки – це було би дивно. А спортзал – це громадське місце. Тобто законом чітко встановлено, що здійснення заходів оповіщення можливо там, де не заборонено. В даному випадку це є заклад, який надає громадські послуги, так само як і заклади харчування. І якщо їхні власники не заперечують, то представники ТЦК можуть провести там заходи з оповіщення громадян, які можуть підпадати під мобілізацію», – пояснив військовий.

Він також зазначив, що повістки, які залишають у поштових скриньках або у дверях квартир, можна проігнорувати, бо її потрібно вручати особисто в руки.

Нагадаємо, на пресконференції Володимир Зеленський повідомив, що військове командування хоче мобілізувати ще 500 тисяч українців.

Раніше в парламенті анонсували законопроєкт щодо зміни правил мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

Секретар РНБО Олексій Данілов зазначив, що Україна планує змінити підхід до мобілізації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: