Генсек ООН скептично ставиться до продовження зернової угоди

Читать на русском
Відновлення повноцінного функціонування Чорноморської зернової ініціативи в колишній формі навряд чи матиме сенс, вважає генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.
Фото: Reuters

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреш вважає, що відновлення «зернової угоди» не має сенсу.

Про це він сказав на брифінгу для журналістів.

Експорт українського зерна: як росія цілеспрямовано зривала угодуРосія від початку цілеспрямовано перешкоджала роботі зернового коридору. Заходи щодо зриву угоди було розбито на кілька етапів, більше – на інфографіці.

«Ми підтримуємо контакт з обома сторонами, намагаючись знайти нові форми. Не думаю, що повторення «зернової угоди» матиме сенс», – сказав він.

Водночас, за словами генсека ООН, «було б дуже цікаво, якби у Чорному морі вдалося створити умови для свободи мореплавства».

Нагадаємо, «зернова угода» – домовленість між ООН, Туреччиною, Україною і рф про вивезення українського зерна – була підписана 22 липня 2022 року.

17 липня 2023 року термін дії угоди завершився, і рф відмовилася від її продовження.

Після зриву «зернової угоди» росія почала регулярно атакувати портову інфраструктуру для зупинки українського агроекспорту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: