Генсек ООН збирається зустрітися із Зеленським, Ердоганом та Лавровим для обговорення зернової угоди

Читать на русском
Генсек ООН наступного тижня проведе окремі зустрічі із Зеленським, Ердоганом та Лавровим, щоб обговорити повернення до зернової угоди.
Getty Images

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш наступного тижня збирається зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським, президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом та міністром закордонних справ росії Сергієм Лавровим для обговорення поновлення зернової угоди.

Гутерріш повідомив про це на пресконференції.

Путін на зустрічі з Ердоганом відмовився повернутися до зернової угодиРосія не готова так одразу повернутися до участі в зерновій угоді, заявив путін. У кремля є низка вимог.

«Що ж, наступного тижня я прийматиму президента Зеленського. Я прийматиму президента Ердогана. Я прийму міністра Лаврова. І очевидно, що це питання (відновлення зернової угоди – ред.) буде на столі наших дискусій. Тому я не збираюся говорити, оптиміст я чи песиміст. Єдине, у чому ти можеш бути впевненим, це те, що я залишаюся рішучим. Я, як і раніше, сповнений рішучості зробити все можливе, щоб відновити Чорноморську ініціативу, експорт українських продуктів, а також продовжити нашу роботу щодо полегшення санкційного режиму для російських продуктів та добрив», – сказав він.

Генсек уточнив, що зустрічі будуть окремими. Вочевидь вони відбудуться під час візиту лідерів на Генеральну Асамблею ООН.

Нагадаємо, раніше генсек ООН направив міністру закордонних справ рф Сергію Лаврову лист із чотирма пропозиціями в обмін на відновлення участі у зерновій угоді. ЗМІ дізналися, які поступки було запропоновано росії.

За інформацією ЗМІ, також Ердоган просить кількох лідерів G20 виконати деякі вимоги росії щодо відновлення зернової угоди.

Україна, у свою чергу, зазначила, що міжнародна спільнота має працювати над поверненням росії до виконання своїх зобов'язань, а не пропонувати агресорові поступки.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: