Скільки місць у парламентах Європи займають ультраправі партії

Читать на русском

У Європі посилюється популярність ультраправих партій, про що свідчать соціологічні опитування та результати парламентських виборів у деяких країнах. Лідери ультраправих виступають проти нинішньої міграційної політики, критикують Євросоюз, а в деяких випадках мають антиєвропейські та проросійські погляди, що загрожує скороченням військової та фінансової підтримки України. «Слово і діло» розібралося, скільки місць у національних парламентах посідають ультраправі партії Європи.

Найбільше представництво ультраправих – у парламенті Італії: партія «Брати Італії» на чолі з Джорджею Мелоні за підсумками виборів-2022 отримала третину місць (118 мандатів). На щастя, Мелоні підтримує Україну у ситуації з російською агресією.

На парламентських виборах у Нідерландах, які відбулися у листопаді, несподівано перемогла антиєвропейська ультраправа популістська «Партія свободи» на чолі з Гертом Вілдерсом. Партія отримала 25% місць (37 мандатів) у нижній палаті парламенту.

Після перемоги Вілдерс назвав володимира путіна диктатором, а росію – агресором. Тим не менш, він вважає, що Нідерландам не варто надавати Україні військову допомогу, щоб «мати можливість захистити себе».

У Фінляндії на виборах навесні перемогла ультраправа «Партія фінів», яка отримала 23% місць (46 мандатів) у парламенті. Ця партія є проєвропейською, а коаліція, до якої вона входить, підтримує Україну.

Ультраправі «Шведські демократи» займають 21% місць у парламенті (73 мандати). «Австрійська партія свободи» представлена в парламенті 31 депутатом (17%). Нагадаємо, у квітні ультраправі австрійські законодавці вийшли із зали парламенту під час віртуального звернення Володимира Зеленського.

Праворадикальна партія «Національне об'єднання» займає 12% (18 мандатів) місць у нижній палаті парламенту Франції. Популістська та ультраправа «Альтернатива для Німеччини», чия популярність зростає останнім часом, займає 11% місць у нижній палаті парламенту (83 мандати).

Менше 10% місць мають ультраправі партії у парламентах Іспанії, Данії, Португалії, Угорщини та Польщі.

Нагадаємо, «Слово і діло» підбило підсумки того, як вибори-2023 вплинули на зміну владі в країнах світу.

На інфографіці – рейтинг антиукраїнських партій у європейських країнах-союзниках.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: