Зеленського не запросили на саміт лідерів ЄС через Орбана – Politico

Читать на русском
Керівництво ЄС пропонувало запросити президента України Володимира Зеленського до Брюсселя на саміт лідерів блоку, проте представники деяких країн відкинули цю ідею.
Фото: hungarytoday.hu/MTI

Керівництво ЄС пропонувало запросити президента України Володимира Зеленського до Брюсселя на саміт лідерів блоку, проте представники деяких країн відкинули цю ідею.

Такою інформацією повідомило видання Politico.

Членство в Євросоюзі: скільки часу проходило між початком переговорів та вступом країнСкільки часу минало між початком переговорів та вступом країн до ЄС – на інфографіці. Найшвидше членами стали Австрія, Фінляндія та Швеція.

За даними журналістів, із самого ранку у Брюсселі поширювалися чутки про те, що український лідер особисто візьме участь у саміті ЄС.

Зазначається, що Зеленський і сам дуже хотів відвідати захід. Але, за словами двох дипломатів, кілька послів країн ЄС висловили сумнів щодо його запрошення на саміт.

Вони побоювалися, що присутність президента України може спричинити невдоволення з боку угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана. Це, у свою чергу, могло б призвести до того, що офіційна позиція Будапешта щодо України стала б ще більш жорсткою.

Нагадаємо, що саміт лідерів ЄС проходитиме 14-15 грудня. На ньому, серед іншого, обговорюватиметься продовження підтримки України та питання початку переговорів щодо її членства у блоці. Угорська влада, як відомо, неодноразово виступала проти старту переговорів та виділення коштів.

Раніше ми розповідали, скільки часу проходило між початком переговорів та приєднанням до блоку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: