Данія може блокувати частину російських морських поставок нафти – FT

Читать на русском
Данія може заборонити прохід російських танкерів через свої територіальні води. При цьому через датські протоки проходить до 60 відсотків морського експорту рф.
Reuters

Європейський Союз планує доручити Данії перевіряти наявність західної страховки та, можливо, блокувати прохід російських танкерів із нафтою через свої води. Це спроба повернутися до дотримання стелі цін на російську нафту, встановлену у грудні минулого року.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на джерела.

Росія заробила мільярд євро на нафті за допомогою Болгарії через лазівку у санкціяхУ 2023 році росія заробила мільярд євро, коли російська приватна нафтова компанія «Лукойл» обійшла санкції ЄС за допомогою Болгарії.

За словами трьох співрозмовників видання, Данія перевірятиме танкери, які прямують через її води без західної страховки – це відбуватиметься відповідно до законів, що дозволяють державам перевіряти кораблі, які, на їхню думку, становлять загрозу для довкілля.

При цьому через протоки Данії проходить до 60% всього російського морського експорту нафти. Обсяг російської нафти, яка щодня проходить транзитом через датські протоки, еквівалентний приблизно 2 мільйонам барелів сирої нафти або трьом суднам типу «Афрамакс» — звичайному судну, яке використовується для російського експорту.

Пропозиція виникла після того, як західні чиновники визнали, що майже вся експортна російська нафта не продавалася нижче за ліміт у 60 доларів за барель. А саме нафтові доходи є найважливішим елементом військової машини путіна.

Конвенція ООН з морського права, що регулює морське судноплавство, дозволяє державам проводити судовий розгляд, включаючи затримання судна, за наявності об'єктивних доказів того, що воно є серйозною загрозою прибережній території.

За словами чиновників, реалізація цього плану залежить від здатності військово-морської влади Данії зупиняти та перевіряти танкери. Крім того, невідомо, як Данія буде вчиняти, якщо судно відмовиться зупинитися.

Нагадаємо, раніше США вперше запровадили санкції проти компаній за порушення цінової стелі на російську нафту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: