Набули чинності нафтові санкції проти росії

Читать на русском
5 грудня набирає чинності шостий пакет санкцій Євросоюзу, який включає ембарго на імпорт російської нафти. Також починає діяти стеля цін на нафту з рф.
Фото: Financial Times

Сьогодні, 5 грудня, набуває чинності ембарго на морські постачання російської нафти до країн Євросоюзу, а також стеля цін на російську нафту, яку перевозять морем.

Нафтові санкції, як пояснили у Єврокомісії, спрямовані на те, щоб послабити спроможність російського уряду фінансувати війну проти України, та націлені на мінімізацію негативних наслідків для населення рф.

Санкції повинні завдати збитків росії, підірвати її промислову та економічну здатність вести війну, виробляти та ремонтувати озброєння.

Ембарго на постачання російської нафти

З сьогоднішнього дня країни Європейського союзу не зможуть імпортувати російську сиру нафту морем (аналогічну заборону ввели країни «Великої сімки»).

Санкції проти росії: які обмеження ЄС впровадив проти агресора з початку війниПро найважливіші санкції проти росії, які запровадив Європейський Союз – на інфографіці Слово і діло

Виняток зроблено для Болгарії, які дали перехідний період. Також заборона на морські постачання не поширюється на нафтопровід «Дружба» – Угорщина, Словаччина та Чехія тимчасово продовжать користуватися ним.

В результаті, до кінця цього року під заборону потрапить близько 90% імпорту російської нафти.

Також з 5 грудня заборонено страхування морських перевезень російської нафти, брокерські послуги та фінансування операцій.

З 5 лютого такі самі обмеження діятимуть і на російські нафтопродукти.

Стеля цін на російську нафту

З 5 грудня також набуває чинності обмеження вартості російської нафти, яке прийняли країни Євросоюзу, G7 та Австралія. Стеля цін встановлена на рівні 60 доларів за барель.

У ЄС заявили, що встановлена стеля має обмежити стрибки цін і скоротити доходи росії від продажу нафти. Це також послужить стабілізації світових цін на енергоносії за одночасного пом'якшення несприятливих наслідків для енергопостачання третіх країн.

Цінова межа переглядатиметься в середині січня і кожні два місяці після того, щоб оцінити, як працює схема і, якщо потрібно зреагувати на можливі «турбулентності» на ринку нафти.

45-денний перехідний період застосовуватиметься до суден, що перевозять сиру нафту російського походження, яку було завантажено до 5 грудня і вивантажено в кінцевому пункті призначення до 19 січня 2023 року.

Нагадаємо, в Офісі президента України наполягають, що стелю ціни на російську нафту потрібно встановити на рівні хоча б 30 доларів за барель.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: