Євросоюз планує заборонити продаж танкерів росії – ЗМІ

Читать на русском
Передбачається, що судна не можуть бути перепродані росії або використані для перевезення російської нафти та нафтопродуктів, які не підпадають під західні цінові обмеження.
фото: ВВС

Європейська комісія пропонує заборонити продаж танкерів для перевезення сирої нафти і нафтопродуктів до рф, щоб запобігти обходу західних санкцій.

Про це повідомляє агенція Reuters, посилаючись на документ Єврокомісії.

Росія заробила мільярд євро на нафті за допомогою Болгарії через лазівку у санкціяхУ 2023 році росія заробила мільярд євро, коли російська приватна нафтова компанія «Лукойл» обійшла санкції ЄС за допомогою Болгарії.

Як зазначається, пропозиція, яку обговорювали посли урядів країн ЄС, також передбачає, що продаж танкерів третім країнам має містити зобов’язання про те, що судна не можуть бути перепродані росії або використані для перевезення російської нафти та нафтопродуктів, які не підпадають під західні цінові обмеження - у випадку з сирою нафтою в 60 доларів за барель.

У пропозиції комісії йдеться про те, що «механізм обмеження ціни спиратиметься на процес атестації, який дозволяє операторам у ланцюжку постачання російської нафти морським транспортом продемонструвати, що вона була придбана за ціною, не вищою за граничну».

При цьому, для подальшої підтримки впровадження та дотримання цього механізму, «пропозиція передбачає вимогу, щоб сертифікати також включали деталізовані допоміжні витрати, такі як страхування та фрахт».

Зазначається, що ця інформація повинна поширюватися по всьому ланцюгу постачання з відповідним перехідним періодом.

Нагадаємо, нещодавно глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн розкрила подробиці підготовки 12-го пакету санкцій проти росії.

Напердодні стало відомо, що Данія може заборонити прохід російських танкерів через свої територіальні води. При цьому через датські протоки проходить до 60 відсотків морського експорту рф.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: