ЄС розробив проєкт гарантій безпеки для України – подробиці від Bloomberg

Читать на русском
Проєкт гарантій безпеки для України, розроблений ЄС, передбачає довгострокову військову підтримку, навчання бійців ЗСУ, співпрацю з оборонною промисловістю, допомогу у розмінуванні.
Фото: depositphotos.com

Європейський Союз представив державам-членам проєкт довгострокових безпекових зобов'язань перед Україною. Документ обговорюватиметься послами цього тижня та лідерами ЄС наступного місяця. Він також ляже в основу консультацій із Києвом та країнами «Великої сімки».

Проєкт документу є у розпорядженні Bloomberg.

Євросоюз не передасть Україні обіцяні боєприпаси до березня – КулебаМіністра попросили прокоментувати публікацію, згідно з якою ЄС поінформував країни-члени, що зобов'язання надати Україні 1 мільйона артилерійських боєприпасів до березня 2024 року навряд чи буде виконане.

Проєкт, розроблений Євросоюзом, включає такі пропозиції:

  • передбачуваний, ефективний, стійкий та довгостроковий механізм постачання військової техніки Україні, який мобілізує європейську оборонну промисловість;
  • навчання ЗСУ;
  • розширення співробітництва з українською оборонною промисловістю для збільшення потужностей та узгодження стандартів;
  • зміцнення здатності України протистояти кібер- та гібридним загрозам, а також дезінформації;
  • підтримка зусиль України щодо розмінування;
  • допомога Україні у реформах, пов'язаних із процесом вступу до ЄС, а також підвищення її здатності контролювати запаси озброєння та боєприпасів, протидіяти їх незаконному обігу;
  • підтримка енергетики та зусиль з ядерної безпеки;
  • обмін розвідданими та супутниковими знімками.

У документі йдеться, що підтримка постачання зброї, як і раніше, надаватиметься через Європейський фонд миру. При цьому початковий план ЄС виділити 20 млрд євро протягом чотирьох років на оплату зброї для України ризикує провалитися, оскільки деякі держави-члени, включаючи Німеччину, не змогли домовитися про умови.

Натомість держави-члени сподіваються принаймні домовитися про виділення 5 млрд євро на наступний рік із зобов'язаннями щодо продовження підтримки надалі, повідомив дипломат.

Нагадаємо, напередодні глава Євроради Шарль Мішель заявив, що ЄС «де-факто вже забезпечив гарантії безпеки для України», коли почав постачати військову допомогу.

Раніше анонсувалося, що на початку грудня ЄС направить до Києва місію, щоб обговорити пропозиції щодо гарантій безпеки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: