Мета поставити мільйон боєприпасів Україні ніколи не була реалістичною – Пісторіус

Читать на русском
Глава Міноборони Німеччини визнав, що ціль ЄС поставити мільйон снарядів Україні спочатку не була реалістичною. Жозеп Боррель сказав, що виробники можуть переглянути свої експортні плани, аби допомогти Україні.
Фото: AFP

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус визнав, що Євросоюз не виконає зобов'язання надіслати Україні мільйонів артилерійських снарядів до кінця березня. Він зазначив, що ця мета «завжди була надто амбітною».

Про це пише Bloomberg.

Війна в Україні: скільки натовських боєприпасів потрібно ЗСУ, і хто є основним постачальникомУкраїнська армія змушена економити боєприпаси через їхню нестачу. Які країни постачають нам 155-мм боєприпаси та скільки їх потрібно – на інфографіці.

«Можна з упевненістю припустити, що мету в мільйон снарядів не буде досягнуто. Це правильне питання, чи був мільйон колись реальним», – сказав Пісторіус перед зустріччю з колегами з країн ЄС у Брюсселі.

«На жаль, голоси, які попереджали, мали рацію», — додав міністр, закликавши оборонних підрядників наростити обсяги виробництва.

Верховний представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель, у свою чергу, заявив, що виробники боєприпасів можуть переглянути свої експортні плани, щоб допомогти Україні.

«Близько 40% продукції експортується до третіх країн. Отже, браку виробничих потужностей немає, проблема в тому, що вони відправляють свою продукцію на інші ринки. Тому, можливо, нам потрібно спробувати перевести це виробництво на пріоритетне для України», – цитує Борреля «Радіо Свобода».

Він також повідомив, що 300 тисяч снарядів Євросоюз надав Україні.

Зазначимо, у березні Євросоюз зобов'язався поставити Україні 1 мільйон артилерійських снарядів протягом року: спочатку з існуючих запасів, а потім через контракти на спільні закупівлі та збільшення виробничих потужностей.

Наприкінці жовтня ЗМІ повідомили, що Євросоюз значно відстає від плану – його виконано лише на 30%.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив, що ЄС не зможе виконати план до березня 2024 року через стан оборонного виробництва та бюрократичні перепони.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: