Гарантії безпеки від G7 можуть стати першим юридичним оформленим документом – Зеленський

Читать на русском
Надання Україні гарантій безпеки Великою сімкою може стати парасолькою безпеки, оформленою юридично.
Getty Images

Документ про гарантії безпеки від країн «Великої сімки» може стати першою юридично оформленою «парасолькою безпеки» для України.

Про це президент Володимир Зеленський сказав на пресконференції під час саміту НАТО.

«Хороші, але могли бути ідеальними»: Зеленський прокоментував результати саміту НАТОЗеленський пом'якшив свою критику і назвав результати саміту НАТО хорошими для України, але зазначив, що вони могли бути ідеальними.

«По-перше, це не додаткові (гарантії безпеки – ред.). У нас немає реальних гарантій безпеки від наших партнерів, я маю на увазі юридичних. Ми маємо фактичні гарантії безпеки – фінансові, санкційні, і це дійсно допомога в обороні. Дуже важливо, що це може стати першим юридичним документом, який символізує, що ми маємо таку «парасольку», «парасольку гарантій безпеки». А потім уже Україна матиме документи з кожною з держав-гарантів безпеки», – пояснив Зеленський.

За його словами, там буде прописано всі речі, які вже реалізуються або яких не вистачає – ППО, літаки.

«Ця «парасолька», цей документ, дає можливість, крім країн G7, приєднається (іншим партнерам – ред.). Ми сьогодні вже почали говорити з деякими партнерами, які є нашими друзями, але яких немає у складі «сімки», – додав президент.

Він також додав, що не вважає Будапештський меморандум за гарантії безпеки. «Щодо нового документа, він має діяти, поки Україна не в НАТО», – наголосив Зеленський.

Нагадаємо, вчора Олаф Шольц анонсував, що країни G7 ухвалять спільну декларацію щодо гарантій у сфері безпеки України.

Обговорення гарантій Зеленський назвав одним із пріоритетів сьогоднішнього порядку денного.

При цьому глава МЗС Дмитро Кулеба наголосив, що Україні не потрібний другий Будапештський меморандум і Україна не віддасть членства в НАТО за якісь обіцянки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: