Боррель повідомив, що ЄС відправить в Україну місію для обговорення гарантій безпеки

Читать на русском
На початку грудня Євросоюз направить до Києва місію, щоб обговорити пропозиції щодо гарантій безпеки для України. Про це повідомив голова євродипломатії Жозеп Боррель.
Фото: РБК-Україна

На початку грудня Європейський Союз направить до Києва місію, щоб обговорити пропозиції щодо гарантій безпеки для України.

Про це повідомив голова євродипломатії Жозеп Боррель під час брифінгу 13 листопада, його цитує Укрінформ.

Зеленський пояснив, чим гарантії безпеки від G7 відрізнятимуться від Будапештського меморандумуЗа його словами, домовленості щодо гарантій безпеки передбачатимуть ратифікацію таких документів у парламентах держав.

За словами політика, розробку таких гарантій ініціювали європейські лідери. Наразі керівництво ЄС веде переговори із цього приводу з усіма країнами-членами блоку.

«Ми працюємо над цим разом з країнами-членами, і на початку місяця пошлемо місію в Україну для обговорення наших пропозицій з українцями. Чи можу я також поїхати? Я був би щасливий це зробити. Але у будь-якому разі заступник генерального секретаря з безпеки та оборони поїде до України, щоб подати ці пропозиції», – сказав Боррель.

Глава євродипломатії також зазначив, що пропозиції ЄС будуть представлені на розгляд Європейської Ради наприкінці року і включатимуть пакет військової допомоги для ЗСУ в рамках Європейського фонду миру.

Нагадаємо, на Вільнюському саміті НАТО країни G7 ухвалили декларацію, яка передбачає створення довгострокових гарантій безпеки для України. Із ключовими пунктами декларації можна ознайомитись тут.

Україна вже розпочала відповідні двосторонні переговори щодо гарантій безпеки з шістьма країнами світу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: