Канада розслідує інцидент з продажем росії радару дронів місцевого виробництва

Читать на русском
Один із російських вишів придбав канадську систему виявлення дронів в обхід санкцій. У Канаді буде проведено розслідування інциденту.
Фото: skycope.com

Російський технологічний університет у Москві купив канадський радар SkyEye для виявлення безпілотників, який, імовірно, ввезли в країну в обхід санкцій. У Канаді буде проведене розслідування з метою з’ясувати, чи справді це так.

Про це заявив міністр оборони Канади Біл Блер, повідомляє CBC.

_«Наші правоохоронні та розвідувальні органи з'ясують, чи трапилося порушення запроваджених санкцій. Якщо це так, будуть вжиті відповідні юридичні заходи», - сказав він. _ Блер додав, що поки не може підтвердити чи спростувати опубліковану у ЗМІ інформацію про порушення санкцій канадською компанією.

«Запевняю, що ми дуже серйозно ставимося до цього», – наголосив міністр.

Зазначимо, у російських ЗМІ з'явилася інформація, що московський Російський технологічний університет купив за 4,5 млн рублів канадський радар-детектор для виявлення безпілотників SkyEye. Ввезення радара в росію, ймовірно, порушує санкції Канади.

Повідомляється, що університет оголосив тендер на закупівлю системи на початку травня цього року і протягом двох тижнів обрав переможця. Постачання організував підприємець Максим Суслопаров.

До держконтракту додали декларацію Євразійського економічного союзу на ввезення систем SkyEye, отриману в січні 2023 року московською компанією Техком.

За даними виробника радар-детектор може розпізнавати понад 330 моделей дронів на відстані до 35 км на відкритій місцевості і до 10 км у місті. Штучний інтелект дозволяє йому ідентифікувати невідомі безпілотники з імовірністю 99,9%, свідчать характеристики на сайті виробника.

Нагадаємо, у Фінляндії розпочали розслідування після продажу буксира росії в обхід санкцій.

Також десятки британських компаній зізналися у порушенні санкцій проти росії.

Крім того, росія в обхід санкцій регулярно закуповує через Казахстан безпілотники та мікроелектроніку.

Водночас росія продовжує імпортувати німецькі товари, незважаючи на санкції.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: