Росія в обхід санкцій щомісяця закуповує через Казахстан безпілотники та мікроелектроніку – ЗМІ

Читать на русском
Попри санкції, російська оборонна промисловість та Міноборони рф продовжують отримувати мікроелектроніку та безпілотники через казахстанські компанії для війни проти України.
Росія обходить санкції через КазахстанКолаж: Слово і діло

Щомісяця рф вдається через казахстанські компанії купувати безпілотники та мікроелектроніку на мільйони доларів для війни в Україні.

Це з’ясували журналісти видання «Важные истории», OCCRP та Der Spiegel.

Згідно з їхніми даними, казахстанська компанія «Аспан Арба», яка була створена після повномасштабного вторгнення росії в Україну і є одним із головних постачальників БПЛА в рф, та її російський партнер «Небесна механіка» з Москви належать одним особам.

Друзі путіна: які країни допомагають росії озброєнням для війни проти УкраїниІран, Білорусь, Північна Корея допомагають росії озброєнням для війни проти України. Також путінський режим намагався купити зброю у Сербії та М'янми та сподівається отримати допомогу від Китаю.

Саме через «Небесну механіку» популярні в армії рф дрони китайської компанії DJI потрапляють до росії, з’ясували дослідники. Товари компанії купують, зокрема:

  • обласна федерація ветеранів збройних конфліктів «Рись» (дрони DJI Mavic 2 загальною вартістю 11 млн рублів у квітні минулого року);

  • Камчатська крайова рада ветеранів війни та праці (квадрокоптер DJI Matrice 300 RTK за 2,7 млн рублів у лютому);

  • фонд «Будущее Камчатки» (квадрокоптери на 1,5 млн рублів);

  • «Діджейай арс Москва» (компанія купила товарів майже на 500 млн рублів);

  • магазин на Ozon, де закуповуються і російські військовослужбовці.

Загалом обсяг імпорту інтегральних мікросхем до Казахстану після початку війни зріс з 35 млн доларів до 75 млн доларів. Обсяг поставок мікросхем з Казахстану до рф – з 245 тисяч доларів до 18 млн доларів.

Зазначається, що у 2021 році дрони взагалі не фігурували у звіті Бюро національної статистики Казахстану про імпорт-експорт. Натомість у 2022 році Казахстан ввіз дронів на 5 млн доларів і поставив до росії – на 1,23 млн доларів, пишуть журналісти.

Нагадаємо, після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну США та інші країни запровадили заходи експортного контролю, щоб обмежити доступ росії до технологій та інших ресурсів, які можуть підтримувати її оборонно-промисловий комплекс. З боку США причетним до закупівель передової західної електроніки та обладнання для військово-промислового комплексу росії загрожує кримінальна відповідальність.

Нагадаємо, 13 травня стало відомо, що посли країн Євросоюзу не затвердили 11-й пакет санкцій проти росії.

Раніше видання Bloomberg писало, що росії вдається обходити санкції та купувати необхідну електроніку для війни.

Також повідомлялося, що мікрочіпи виробництва нідерландських компаній, незважаючи на санкції, потрапляють до росії. Цей експорт відбувається через посередників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: