Турецькі компанії продають росії американські товари, які використовуються для воєнних цілей – WSJ

Читать на русском
Турецькі компанії експортували російським компаніям, які перебувають під санкціями США, обладнання на десятки мільйонів доларів.
© Depositphotos/[email protected]

Турецькі компанії експортували до рф електроніку, запчастини та інші товари американського виробництва, всупереч санкціям США та в порушення американського експортного контролю. Деякі з цих товарів необхідні для забезпечення збройних сил країни-агресорки.

Про це йдеться у розслідуванні The Wall Street Journal.

Повідомляється, що щонайменше 13 турецьких фірм експортували товарів на загальну суму не менше 18,5 млн доларів. Йдеться про пластмасу, вироби з гуми та транспортні засоби. Їх придбали щонайменше десять російських компаній, які перебувають під санкціями США за причетність до воєнної агресії рф в Україні.

Відправлення товарів в рф здійснювалася в обхід експортного контролю США, покликаного позбавити росію життєво важливого військового устаткування.

За даними журналістів, росія отримала від турецьких компаній щонайменше три партії товарів американського виробництва.

WSJ зазначає, що турецькі фірми почали порушувати правила експортного контролю ще в березні. Тоді вони вже продавали росіянам електрогенератори, ліфти, друковані плати та інші товари зі США. До жовтня минулого року загальна сума, що порушники отримали від росії, становила 15 млн доларів.

Серед підсанкційних компаній рф, що отримали товари з Туреччини, є виробник системи озброєння для ВМФ росії «Тактичні ракети», а також «Промтехнологія» – виробляє гвинтівки для російських Збройних сил.

У МЗС Туреччини відмовилися коментувати можливий експорт до росії.

Нагадаємо, США запровадили нові санкції проти росії.

Також повідомлялося, що США мають намір попередити Туреччину про наслідки за допомогу обходу санкцій рф.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: