Мікрочипи однієї з країн ЄС надходять до росії попри санкції – розслідування

Читать на русском
Згідно з даними журналістів, кількасот поставок здійснено до трьох російських компаній, пов’язаних з оборонними підприємствами.
Фото: УП

Мікрочипи виробництва нідерландських компаній попри санкції потрапляють до країни-агресора,. Цей експорт відбувається через посередників.

Про це йдеться у спільному розслідуванні NOS і Nieuwsuur.

«Незважаючи на жорсткі санкції, мікрочипи нідерландських компаній все одно потрапляють до росії. Йдеться про мільйони штук від початку вторгнення в Україну до грудня включно», - йдеться у публікації.

Як зазначається, розслідувачі отримали доступ до торгових даних, конфіденційних документів, поспілкувалися із залученими компаніями, урядовими установами, експертами та дослідниками.

Російська зброя взагалі не російська: експерти знайшли в ній 650 унікальних іноземних компонентівВелика частина з компонентів, які виявили експерти, виготовлена вже після того, як проти росії ввели санкції і є для російського озброєння критичною

Згідно з даними журналістів, кількасот поставок здійснено до трьох російських компаній, пов’язаних з оборонними підприємствами. У російській зброї також були виявлені «голландські» мікрочипи. Експорт відбувається через посередників.

Розслідувачі зауважили, що існує схема, коли невелика група китайських компаній отримує нідерландські чипи та експортує їх до росії. Одна з таких компаній входить до санкційного списку США через поставки для російського оборонного комплексу. Незважаючи на жорсткі санкції, протягом останніх місяців не спостерігається зниження експорту.

Повідомляється, що у Нідерландах діють провідні компанії в секторах напівпровідників і мікросхем, зокрема NXP і ASML.

У розслідуванні NOS/Nieuwsuur стверджується, що мікрочипи NXP нещодавно були знайдені на полі бою в Україні.

Відомо, що у Нідерландах правоохоронці затримали 55-річного чоловіка за підозрою в постачанні мікрочипів до росії в обхід санкцій. На його банківські рахунки та торговий інвентар наклали арешт.

Раніше ми повідомляли, що країни Заходу продовжують постачати країні-агресору мікрочіпи в обхід санкцій, введених проти росії через вторгнення в Україну. З квітня по листопад США та низка європейських країн поставили росії чіпів на 777 млн доларів.

Нагадаємо, що у ЄС з'явиться представник з контролю за дотриманням санкцій.

Також стало відомо, що країна агресор росія та Іран будують новий трансконтинентальний торговий маршрут. Його довжина – 3 тисячі кілометрів східного краю Європи до Індійського океану. Це дозволить їм менше залежати від іноземних санкцій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: