Гонконг та Туреччина досі передають росії західні компоненти для ракет – аналітик

Читать на русском
Санкції досі не змогли задушити російську економіку, а західні компоненти, які рф використовує у виробництві зброї, все ще потрапляють на російську територію.

Росія досі отримує західні компоненти для високоточних ракет, найчастіше через Туреччину, Гонконг та сусідні з ними країни та регіони.

Про заявив аналітик британського Об'єднаного королівського інституту з питань безпеки та оборони (RUSI) Джек Кроуфорд під час дискусії в Atlantic Council.

ЄС створить спецорган для контролю за дотриманням санкцій проти рф – BloombergСвою участь в ініціативі підтвердили дев'ять країн ЄС – Чехія, Кіпр, Данія, Угорщина, Литва, Мальта, Румунія, Словенія та Іспанія.

«Гонконг дедалі частіше виступає у якості перевального пункту для західних технологічних компонентів перед їхнім відправленням до росії», – заявив Кроуфорд.

Технологічні компоненти та товари подвійного призначення для зброї від західних компаній дуже важливі для російської федерації. Росіяни використовують їх для ведення війни в Україні. Про це свідчить спільний звіт Міжнародного партнерства з прав людини та Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони (НАКО).

Компоненти необхідні, зокрема, для виробництва та обслуговування безпілотників, крилатих ракет, систем зв'язку та комплексів радіоелектронної боротьби.

Важливим є те, що багато таких компонентів виробляються у країнах, що підтримують Україну: США, Великій Британії, Японії, Тайвані, країнах Європейського Союзу.

«Саме лише додавання речей до списку, які підпадають під експортний контроль, виявилося не на 100% ефективним. Компанії знаходять обхідні шляхи. І на Заході теж фірми знаходять шляхи, коли йдеться про дотримання вимог, виконання і підтримки цих обмежень», - сказав Кроуфорд, додавши, що росія налагодила цілу мережу, яка дозволяє імпортувати компоненти зі США і Європи легально і не дуже.

Кроуфорд розповів, що компанії і окремі люди в росії використовують підрядників і треті країни, підробляють торговельні документи, а також декларації про кінцевого користувача. Так виникла дуже динамічна система закупок, яка швидко змінюється.

Раніше повідомлялося, що росії вдається обходити санкції Європейського Союзу та «Великої сімки», щоб забезпечити постачання електроніки для війни в Україні.

Також стало відомо про плани росії обходити санкції водним шляхом.

Також США заявляли про намір попередити Туреччину про наслідки за допомогу в обході санкцій росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: