У Євросоюзу є запасний план щодо військової допомоги Україні – глава МЗС Литви

Читать на русском
Країни ЄС передаватимуть Україні військову допомогу навіть у разі блокування окремими державами формату постачання через Європейський фонд миру, повідомив глава МЗС Литви.
Фото: RFE/RL

Країни Євросоюзу передаватимуть Україні військову допомогу навіть у разі блокування окремими державами формату постачання через Європейський фонд миру.

Про це повідомив міністр закордонних справ Литви Ґабрієлюс Ландсбергіс, його цитує Європейська правда.

У ЄС стурбовані поведінкою Угорщини та чекають ще більше розбіжностей щодо стратегічно важливих питань – GuardianУ Євросоюзі вважають, що поведінка Угорщини стає дедалі серйознішою проблемою. Дипломати очікують, що протиріччя стануть ще глибшими, що поставить під загрозу спільні рішення щодо стратегічно важливих питань.

За його словами, зараз «є шанси рухатися далі» у питанні надання Україні військової допомоги за рахунок коштів з Європейського фонду миру. При цьому ЄС має запасний план на випадок, якщо деякі європейські столиці не захочуть фінансувати постачання.

«Є пропозиції, щоб країни, які не хочуть брати участь, могли цього не робити. Це означає, що моя та інші країни, які братимуть участь, візьмуть на себе більше навантаження. Ми, Литва, на це готові. Тобто, це будуть не 27 країн-членів, а менша група країн», – сказав Ландсбергіс.

Нагадаємо, що країни ЄС ще з травня намагаються узгодити виділення 8-го траншу Україні у розмірі 500 млн. євро, проте весь цей час рішення блокується Угорщиною.

Також повідомлялося, що Угорщина та Словаччина виступили проти виділення Україні 50 млрд євро від ЄС. За даними ЗМІ, у ЄС вивчають альтернативний план фінансування України для обходу вето цих країн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: