ЄС може не домовитися про допомогу Україні на 20 млрд євро – Reuters

Читать на русском
План Європейського Союзу витратити до 20 мільярдів євро на військову допомогу Україні зустрів опір, його можуть так і не реалізувати.
Фото 24tv ua

План Європейського Союзу витратити до 20 мільярдів євро на військову допомогу Україні зустрів опір з боку деяких країн.

Про це пише Reuters з посиланням на дипломатичні джерела.

Керівник зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель запропонував ще у липні створити спеціальний фонд для підтримки української армії на наступні чотири роки обсягом до 20 мільярдів євро. Цей фонд мав би компенсувати державам-членам витрати на закупівлю й передання Україні боєприпасів, ракет і танків, а також фінансуватиме навчання українських військовослужбовців.

Міністри оборони ЄС готуються обговорити цей план у в Брюсселі у вівторок, 14 листопада. Однак дипломати кажуть, що багато країн, зокрема Німеччина, висловили застереження щодо виділення таких великих сум на кілька років наперед.

«Я не збираюся поки що оголошувати цю ідею мертвою. Але, звичайно, завжди можна досягти поліпшень. У Німеччини було багато запитань і це справедливо. Ми говоримо про великі гроші», – розповів виданню дипломат ЄС.

Уряди країн ЄС наголошують, що довгострокова військова допомога Євросоюзу має бути скоординована з пакетами безпеки, про які окремі країни-члени ведуть переговори з Києвом. Це ускладнює узгодження обсягу допомоги, поки переговори тривають.

Нагадаємо, що на початку жовтня Європарламент підтримав виділення Україні 50 млрд євро. Згідно з планом, кредитні кошти виділятимуться протягом наступних 4 років.

Угорщина спочатку запропонувала вдвічі скоротити цей пакет допомоги. На думку уряду прем'єра Віктора Орбана, «поки що буде достатньо і цього». А наприкінці жовтня ЗМІ повідомили, що Будапешт за підтримки Словаччини взагалі виступив проти пакета допомоги Україні.

Згодом стало відомо, що країни Євросоюзу розглядають альтернативний план надання Україні фінансової допомоги у разі, якщо Угорщина заблокує виділення коштів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: