Стало відомо, яке фінансування може отримати Україна після вступу до Євросоюзу

Читать на русском
Після вступу до Євросоюзу Україна, за попередніми розрахунками, матиме право на отримання 186 млрд євро протягом семи років. Зокрема, стане найбільшим отримувачем сільськогосподарських субсидій.
gmk.center

Вступ до Європейського Союзу дасть Україні право на отримання фінансування у розмірі 186 млрд євро протягом семи років.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на розрахунки фінансових наслідків у разі розширення блоку.

Україна може стати членом ЄС до 2030 року – МішельУкраїна може приєднатися до Європейського Союзу у 2030 році, якщо будуть виконані всі необхідні умови. Про це заявив голова Європейської Ради Шарль Мішель.

Чиновники Євросоюзу цього літа оцінили потенційні фінансові наслідки у разі приєднання України, Молдови, Грузії та шести балканських країн, використовуючи існуючі правила для бюджету на 2021-2027 роки.

Фінансова вартість додавання дев'яти членів до існуючого бюджету може становити 256,8 млрд євро. Хоча розширення Євросоюзу може зайняти «десятиліття чи більше» і спричинить масштабні реформи існуючих бюджетних механізмів, воно все одно змінить фінансовий баланс усередині блоку.

«Усім країнам-членам доведеться більше платити та менше отримувати з бюджету ЄС. Багато держав-членів, які є чистими одержувачами, стануть чистими донорами», – йдеться в документі секретаріату Ради ЄС.

За оцінками видання, з появою дев'яти нових країн-членів поточний бюджет збільшиться на 21% – до 1,47 трлн євро.

Якщо брати чинні правила, то Україна у разі вступу матиме право на отримання 96,5 млрд євро в рамках Єдиної сільськогосподарської політики ЄС протягом семи років. Це може призвести до скорочення сільськогосподарських субсидій існуючим державам-членам ЄС приблизно на 20%.

Видання зазначає, що вплив України на режим сільськогосподарських субсидій ЄС буде найвідчутнішим: наша країна може стати найбільшим отримувачем допомоги.

Україна також матиме право на отримання 61 млрд євро з фондів ЄС, які спрямовані на покращення інфраструктури у найбідніших країнах. У такому разі Чехія, Естонія, Литва, Словенія, Кіпр та Мальта більше не матимуть права на це фінансування.

Нагадаємо, Європарламент підтримав перегляд бюджету блоку до 2027 року. Документ передбачає створення нового фонду допомоги Україні на 50 млрд євро.

Євросоюз, як повідомляє Politico, готується розпочати переговори з Україною щодо майбутнього вступу, про що планує офіційно оголосити вже у грудні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: