Стало відомо, коли може відбутися Глобальний саміт миру

Читать на русском
В Офісі президента повідомили, що Глобальний саміт миру може відбутися у лютому наступного року.
Фото: Офіс президента України

Україна може провести Глобальний саміт миру у лютому 2024 року.

Про це Reuters повідомив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква.

Формула миру: які країни підтримали план ЗеленськогоФормулу миру, запропоновану Володимиром Зеленським, підтримали Євросоюз, США та ще понад десять країн. Докладніше – на інфографіці.

За його словами, Україна організує четверту зустріч радників з національної безпеки наприкінці листопада чи на початку грудня.

«А Глобальний саміт може відбутися у лютому 2024 року. Саміт обов'язково відбудеться, оскільки він стане не лише символічним початком практичної реалізації української Формули миру, а й підіб'є підсумки за всіма результатами, які вже досягнуті на цьому треку», – йдеться у письмовій заяві Жовкви.

Агентство зазначає, що західні чиновники приватно висловлювали стурбованість тим, що конфлікт на Близькому Сході завдасть удару по прагненню України розширити свою підтримку, а також відверне увагу від війни.

Жовква визнав, що події на Близькому Сході вплинули на пріоритети порядку денного країн регіону, але зазначив, що в переговорах на Мальті минулого місяця були присутні Саудівська Аравія, Бахрейн і Катар. «Нам не потрібний саміт заради саміту. Ми говоримо про максимально широке залучення лідерів Глобального Півдня. Тому ми маємо ретельно продумати час та місце проведення Саміту», – сказав він.

Нагадаємо, наприкінці серпня президент Володимир Зеленський говорив, що Україна працює над тим, щоби Глобальний саміт миру відбувся восени.

Наприкінці жовтня на Мальті відбувся третій мирний саміт щодо України, де були присутні представники понад 66 країн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: