Євросоюз очікує від Китаю підтримки української формули миру – Боррель

Читать на русском
Жозеп Боррель закликав Китай вплинути на росію для припинення агресії в Україні і заявив, що рф ніколи не виграє свою несправедливу загарбницьку війну.
Фото: Getty Images

Високий представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель закликав Китай використати свій вплив на росію, щоб завершити війну з Україною.

Про це він заявив на спільній пресконференції з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї 13 жовтня.

Формула миру: які країни підтримали план ЗеленськогоФормулу миру, запропоновану Володимиром Зеленським, підтримали Євросоюз, США та ще понад десять країн. Докладніше – на інфографіці.

Глава дипломатії ЄС зазначив, що попросив Китай, як постійного члена Ради Безпеки ООН, «застосувати свій вплив на росію для зупинення агресивної війни». Також він застеріг країну від військової підтримки Москви – як прямої, так і непрямої.

«Вдячний, що досі не було жодної прямої військової підтримки росії. Це дуже важливо для нас. Ми вважаємо вкрай важливим, щоб Китай доклав серйозних зусиль, щоб переконати народ України в тому, що Китай не є союзником росії у цій війні», – додав Боррель.

Дипломат зазначив, що європейцям важко зрозуміти неоднозначну позицію нейтралітету Китаю стосовно російсько-української війни, зважаючи на той факт, що в цьому конфлікті одна країна напала на іншу.

«Росія ніколи не виграє цю війну, тому що українці знають, за що воюють, як китайці знали, за що воюють у 30-40-х роках, коли вони були окуповані Японськими імперськими військами. Росіяни, навпаки, – ні. І в цьому вся різниця», – сказав Боррель.

Також він зауважив, що «Китаю слід збільшити гуманітарну допомогу Україні».

Політик наголосив, що війна між росією та Україною має закінчитися, а для цього потрібно розпочати переговори про мир.

«Для нас найкращим способом досягнення прогресу у цих переговорах є українська формула миру. Ми розраховуємо на підтримку Китаю», – підкреслив Боррель.

Боррель сподівається, що ЄС до кінця року погодить ще 5 млрд євро для УкраїниВисокий представник Євросоюзу Жозеп Боррель запропонує країнам ЄС надати Україні додаткові кошти на наступний рік.

Він також сказав, що закликав Пекін домогтись повернення росії в Чорноморську зернову ініціативу, оскільки війна в Україні «має значний вплив на весь світ з погляду продовольчої безпеки».

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що представлена ним Формула миру може стати підґрунтям не тільки для припинення війни в Україні, але і інших конфліктів.

У першу річницю повномасштабного вторгнення росії в Україні Китай запропонував свій план по 12 пунктах з врегулювання війни. «Слово і діло» аналізувало, яка його мета і що стоїть за активністю Пекіна.

У лютому Жозеп Боррель прокоментував «мирний план» Китаю, заявивши, що його ініціатори не відрізняють агресора від жертви.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: