У Зеленського розповіли про результати зустрічі щодо Формули миру на Мальті

Читать на русском
На Мальті відбулася зустріч стосовно української Формули миру. Вона зосереджувалась на питаннях ядерної, продовольчої та енергетичної безпеки, а також звільнення полонених і депортованих та відновлення територіальної цілісності України.
Фото DW

На Мальті 28-29 жовтня відбулася третя зустріч стосовно української Формули миру. Вона зосереджувалася на 5 головних питаннях.

Про це йдеться на сайті Офісу президента.

Відомо, що п’ять пунктів Формули миру, які винесли на обговорення на Мальті, попередньо пропрацювали робочі групи за участю дипломатичних представників різних країн.

Формула миру: які країни підтримали план ЗеленськогоФормулу миру, запропоновану Володимиром Зеленським, підтримали Євросоюз, США та ще понад десять країн. Докладніше – на інфографіці.

Зокрема, план щодо ядерної безпеки передбачає:

  • повне виведення російського персоналу, зброї та обладнання із Запорізької АЕС і передання контролю над станцією Україні,
  • посилення ролі МАГАТЕ в контролі за дотриманням правил експлуатації ядерних установок
  • вивчення механізмів відповідальності за невиконання принципу ядерної безпеки.

Тоді як реалізація пункту щодо енергетичної безпеки, за пропозицією робочої групи, передбачає розробку моделі енергетичної стійкості, яка б дозволила запобігти порушенням енергетичної безпеки уможливити використання енергетики як важеля впливу в майбутніх актах агресії.

У контексті - продовольчої безпеки Формула миру пропонує:

  • встановлення міжнародних гарантій безпеки для безперебійного постачання продовольства, зокрема посилити захист портової та логістичної інфраструктури України,
  • забезпечити розмінування морських шляхів у Чорному морі,
  • підтримати страхування суден і вантажів, що перевозяться в та з морських портів України.

План дій щодо повернення заручників і депортованих українців передбачає:

  • створення міжнародної моніторингової групи для збору про них інформації,
  • отримання доступу до місць їх утримання,
  • додаткові санкції проти рф та її офіційних осіб за порушення міжнародного гуманітарного права,
  • тиск на росію з метою надання ООН та МКЧХ безперешкодного доступу до українських полонених.

Що ж стосується пункту про дотримання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку, робоча група пропонує зосередитись на реформі Ради безпеки ООН та обмеженні права вето, посиленні ролі Міжнародного суду ООН шляхом визнання обов'язкової юрисдикції суду в усіх спорах щодо порушень Статуту ООН, а також створенні системи раннього попередження про дії, що порушують суверенітет і територіальну цілісність держав.

Нагадаємо, за словами заступника міністра закордонних справ Миколи Точицького, Мальта була обрана місцем проведення нової зустрічі з питань миру тому, що ця країна активно підтримує всі мирні ініціативи України.

Президент Володимир Зеленський заявив, що українська Формула миру згодом може стати взірцем для забезпечення повної сили міжнародного права у разі агресій проти інших країн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: