Паливо для російських винищувачів, що били по Україні, могла допомогти розробити німецька компанія – ЗМІ

Читать на русском
Німецька компанія Wintershall Dea могла постачати росії газовий конденсат, який використовували як паливо для ворожих бомбардувальників під час обстрілу українських міст.

Компанія Wintershell Dea, яка є найбільшим виробником нафтопродуктів у Німеччині, через спільне підприємство з російським «Газпромом» постачала парафін для палива, яким заправляли російські бомбардувальники.

Про це йдеться у спільному розслідуванні німецьких видання Spiegel та телеканалу ZDF.

Автори розслідування зазначають, що удар по житловому будинку в Дніпрі 14 січня та по торговому центрі у Кременчуці в червні 2022 року, скоріш за все, російські військові здійснили з авіабази «Шайківка» на заході Росії. Там дислокуються надзвукові бомбардувальники типу Ту-22М3, що здатні випускати ракети класу Х-22 на відстань до 600 км.

Найкривавіші теракти росії за час повномасштабної війниРакетний удар по Дніпру, Вінниці, драмтеатру у Маріуполі, ТЦ у Кременчуці, вокзалу у Краматорську, на інфографіці – наймасштабніші та найкривавіші теракти росії.

Бомбардувальники, ймовірно, використовували авіаційне пальне на основі парафіну, частково виготовленого з газового конденсату, видобутого спільним підприємством Wintershell Dea та «Газпрому».

З 2008 року Wintershall Dea розробляє поклади так званого Уренгойського родовища. Після цього «Газпром» транспортує газовий конденсат на Сургутський переробний завод. Перероблений там газовий конденсат регулярно постачали на російські нафтопереробні заводи «Лукойлу», «Татнефти» та «Роснефти», що розташовані в Пермі, Нижньокамську та Самарській області.

Саме ці заводи, за даними розслідувачів, поставили понад 8 тисяч тонн парафіну в період з червня 2022 року по жовтень 2022 року на військову авіабазу «Шайківка», звідки російські бомбардувальники атакували Україну.

У Wintershall Dea заперечують висновки розслідувачів і стверджують, що не впливають на те, куди в Росію поставляється продукція, до виготовлення якої вони причетні. Водночас, підозри в тому, що продукт застосовують для виготовлення авіапалива, яке постачають для задіяних в Україні російських бомбардувальників, в концерні називають надуманими і відкидають як «невірні».

Нагадаємо, ракетний удар по будинку у Дніпрі забрав життя 46 людей.

Підозру за обстріл мирних українських міст оголосили російському командиру авіаполку Тимошину

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: