Залужний виділив п'ять кроків, які мають допомогти Україні уникнути «позиційної» війни

Читать на русском
Війна росії проти України поступово переходить у затяжний позиційний етап, і такий розвиток подій вигідний лише країні-агресору, вважає Головком ЗСУ Валерій Залужній. Щоб цього не допустити, Україні слід зосередитись на п'яти пріоритетах.
Фото: RFE/RL

Війна росії проти України поступово переходить у затяжний «позиційний» етап, і такий розвиток подій вигідний лише країні-агресорові.

Про це заявив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний у своїй колонці для The Economist.

За його словами, «позиційна» війна дозволить росії відновити свою військову міць, що зрештою ще більше загрожуватиме українській армії та державі. З цієї причини Україна та союзники мають зосередитись на п'яти ключових пріоритетах, щоб не допустити «позиційної» війни.

По-перше, Україні потрібно досягти переваги у повітрі, щоб проводити великомасштабні наземні операції.

Від 9 днів до 14 років: скільки тривають війни путінської росіїНайдовша війна путінської росії триває понад 14 років, найкоротша тривала 9 днів. Більше – на інфографіці.

«На початку війни ми мали 120 бойових літаків. Із них лише третину можна було використати. Російські ВПС зазнали величезних втрат, і ми знищили понад 550 їхніх систем ППО, але вони зберігають значну перевагу над нами. Ця перевага ускладнила нам просування», – сказав Залужний.

Другим пріоритетом для України мають стати засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ), які дозволять глушити ворожі сигнали зв'язку та навігації, а також ефективно протистояти дронам рф.

Крім того, у пріоритеті мають бути контрбатарейна боротьба та технології подолання мінних полів.

«Нам потрібні датчики, які використовують невидимі імпульси світла для виявлення мін на землі, а також системи димоутворення для приховування діяльності наших підрозділів із розмінування. Ми можемо використовувати реактивні двигуни списаних літаків, водомети чи касетні боєприпаси для прориву мінних загороджень. Нові типи тунельних екскаваторів, які використовують плазмові пальники для буріння тунелів, також можуть допомогти», – зазначив Залужний.

П'ятим та останнім пріоритетом, за словами Залужного, є нарощування резервів. Головнокомандувач пропонує, серед іншого, розширити категорії громадян, які можуть бути мобілізовані.

«У нашому законодавстві є прогалини, які дають змогу громадянам ухилятися від своїх обов'язків. Ми намагаємось виправити ці проблеми. Ми запроваджуємо єдиний реєстр призовників, ми маємо розширити категорію громадян, які можуть бути покликані на навчання чи мобілізацію. Також ми вводимо «бойове стажування», яке передбачає розміщення мобілізованих та навчених кадрів у досвідчених стройових частинах для їхньої підготовки», – розповів генерал.

Він також закликав не недооцінювати росію, оскільки ворог матиме перевагу у озброєнні, техніці, ракетах та боєприпасах «ще значний час».

«Позиційна війна – це тривала війна, яка має величезні ризики для Збройних сил України та її держави. Якщо Україна хоче вибратися з цієї пастки, нам знадобиться все вищезазначене», – підсумував Залужний.

Нагадаємо, що окупанти втратили в Україні вже понад 300 тисяч своїх військових. Лише на одному напрямку ворог втратив з 10 жовтня не менше 6,5 тисячі людей.

Раніше керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов спрогнозував, скільки ще може тривати війна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: