Війна, а не СВО: як часто путін називає агресію проти України забороненим словом

Читать на русском

У лютому 2022-го повномасштабне вторгнення в Україну та геноцид росія приховала за евфемізмом «спеціальна військова операція». При цьому слово «війна» для пересічних громадян країни опинилося під забороною. Найвище ж керівництво країни та пропагандисти наприкінці року почали його активно використовувати – найчастіше в контексті звинувачень країн Заходу. Але володимир путін періодично називає війною саме «СВО» – ймовірно, щоб підготувати населення до затяжного конфлікту. «Слово і діло» вирішило підрахувати, скільки разів російський диктатор «назвав речі своїми іменами».

Кілька місяців після повномасштабного вторгнення в Україну, коли ще вважалося, що все «йде за планом», слово «війна» взагалі не звучало з вуст володимира путіна. У березні російський президент 4 рази вжив слово «конфлікт», у квітні-червні подібних висловлювань від нього взагалі не було – все за методичкою.

Тривожне слово «війна», причому двічі, вперше пролунало від путіна у липні під час зустрічі із депутатами. «Нам кажуть, ми чуємо сьогодні, що ми розпочали війну на Донбасі, в Україні. Ні, її розв'язав цей самий колективний Захід, організувавши та підтримавши в Україні антиконституційний збройний переворот у 2014 році, а потім заохочуючи та виправдовуючи геноцид щодо людей на Донбасі… Якщо цей самий Захід хотів спровокувати конфлікт, щоб перейти до нового етапу боротьби з росією, до нового етапу стримування нашої країни, можна сказати, що це певною мірою вдалося. І війну розв'язано, і санкції запроваджено», – заявив він.

У серпні путін називав війну проти України «конфліктом», у вересні він ще раз ужив це слово, а також тричі говорив про «війну». Зокрема, оголошуючи про мобілізацію, російський президент заявив, що «Захід штовхнув український народ на війну з нашою країною, розв'язавши її цю війну ще в 2014 році». У цьому контексті слово «війна» звучало також під час оголошення анексії чотирьох областей України.

У жовтні-листопаді путін був обережним, називавши те, що відбувається, «конфліктом».

У грудні в одному з виступів путін також відхилився від використання терміна «СВО» та сказав «війна», причому на це звернула увагу навіть американська розвідка. «Але наша мета не розкручувати цей маховик військового конфлікту, а, навпаки, закінчити цю війну: ми до цього прагнемо і прагнутимемо», – заявив президент рф.

Далі слово «війна» дедалі частіше звучало у виступах путіна. У січні, говорячи про вторгнення в Україну, він використав його один раз (і один раз «конфлікт»), а в лютому цілих 5 разів – це рекорд.

«Хочу це повторити: це вони розв'язали війну, а ми використали силу і використовуємо, щоб її зупинити», – один із прикладів того, як путін знову звинуватив у всьому «київський режим».

У березні-квітні подібних висловлювань не було, у травні путін знову говорив «війна» – 4 рази. «Нам часто кажуть, ми чуємо, що росія розпочала якусь війну. Ні. Росія за допомогою спеціальної військової операції намагається припинити цю війну, яку ведуть проти нас, проти нашого народу, частина якого через історичну несправедливість опинилася за межами історичної російської держави», – ще один приклад абсурдного висловлювання.

У червні путін 10 разів ужив слово «конфлікт» та 4 рази «війна». «Це що, якщо це не війна? Це війна. І вона тривала майже дев'ять років. А потім наші так звані партнери, контрпартнери публічно відмовилися від врегулювання мирними засобами. І це змусило нас використовувати збройні сили у спробі припинити цю війну», – сказав він на одному із заходів.

У липні путін говорив лише «конфлікт», зате цілих 12 разів.

Нагадаємо, «Слово і діло» відстежило, як Кремль змінює цілі повномасштабного вторгнення в Україну.

Також ми писали про чотири можливі сценарії закінчення війни та їхні наслідки для сторін.

З інфографіки можна дізнатися, які інститути вже створені для покарання росії і які ще потрібно створити.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: