МЗС України вимагає від Туреччини пояснень щодо візиту представників «влади» з окупованого Криму

Читать на русском
Російські окупанти взяли участь в засіданні Міжнародної організації об'єднаних міст і місцевих влад у Туреччині. МЗС України вимагає у турецької сторони пояснення.
Фото: interfax.com.ua

Міністерство закордонних справ України звернулося до Туреччини з проханням пояснити, що означає візит у країну так званої делегації з окупованого росією українського міста Ялта.

Про це повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко у Facebook.

Зазначається, що російські окупанти взяли участь в засіданні Міжнародної організації об'єднаних міст і місцевих влад у Туреччині. Вони також обговорювали можливість укладення угоди про встановлення побратимських відносин із муніципальним районом Бейлiкдюзю міста Стамбул.

«Сприймаємо цю ситуацію із надзвичайною серйозністю. МЗС України вже запросило офіційні пояснення турецької сторони щодо статусу візиту представників російської окупаційної адміністрації», – написав Ніколенко.

У дипломатичному відомстві наголосили, що відповідно до норм міжнародного права, Кримський півострів – це частина території України, тимчасово окупована росією. Резолюції Генеральної Асамблеї ООН вимагають від будь-яких сторін утримуватися від дій, які можуть поставити під сумнів статус Криму, «зокрема шляхом контактів із окупаційними адміністраціями».

«Очікуємо, що влада Туреччини, яка підтримує територіальну цілісність України, належним чином відреагує на російську провокацію та не допускатиме її повторення в майбутньому», – додав Ніколенко.

Нагадаємо, у березні 2022 року президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що реакція світу на окупацію Криму була недостатньою, інакше поточної війни можна було уникнути.

У вересні 2023 року Ердоган сказав, що росія «не звичайна» країна і розкритикував негативне ставлення до путіна.

Крім того, президент Туреччини заявляв, що російський диктатор володимир путін виступає за припинення війни проти України «якнайшвидше».

Нещодавно ексканцлер Німеччини Герхард Шредер заявив, що окупований Крим є «частиною російської історії».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: