Російські виробники ракет «Кинджал» досі отримують компоненти з Європи – The Insider

Читать на русском
Деякі російські підрядники, які беруть участь у виробництві ракет Кинджал, не потрапили під західні санкції і досі отримують із Європи обладнання та компоненти.
Фото: iz.ru

Підрядники російських підприємств, що випускають надзвукові ракети «Кинджал», досі уникають європейських санкцій, що дозволяє імпортувати необхідні для роботи товари безпосередньо з різних країн ЄС.

Про це йдеться у розслідуванні видання The Insider.

Росія накопичила невеликий запас ракет, його вистачить для створення проблем енергетиці – голова ГУРКирило Буданов заявив, що Україну в найближчі місяці знову чекає битва за електроенергію через удари рф. Але тимчасові блекаути можливі й у Москві.

Під час війни «Ростех» наростив виробництво «Кинджалів» – надзвукової ракети, створеної на основі «Іскандера». Один «Кинджал» коштує російському бюджету 10 млн доларів.

«Іскандери» та «Кинджали» виробляє корпорація «Конструкторське бюро машинобудування» (АТ «НВК «КБМ») з Коломни. Вона входить до холдингу «Високоточні комплекси» держкорпорації «Ростех».

Як з'ясували журналісти, американські мікросхеми для ракет від Texas Instruments, Analog Devices та Altera виробники одержують через китайську компанію ETC Electronics Limited.

Крім того, потрібні для виробництва «Кинджалів» товари завозять і з Європи. Наприклад, камери тепла та холоду виробництва Espec НВК «КБМ» отримує від московського ТОВ «Остек-Тест». Ця фірма навіть під час повномасштабної війни продовжила імпортувати обладнання Espec із Польщі.

Багато поставок йде з Німеччини. Токарні верстати НВК «КБМ» постачало ТОВ «KEB-Рус» – партнер німецької компанії KEB, авторизований постачальник компонентів та розробник систем керування для технологічних процесів та обладнання на їх основі. Під час війни KEB-Рус імпортує, наприклад, кабелі з Німеччини.

Серед інших країн Європи, які засвітилися у поставках – Литви, Латвія, Бельгія, Британія та інші.

Нагадаємо, приблизно 30 іноземних мікросхем було виявлено у ракетах Х-101, якими росія обстрілювала Україну в серпні. Ракети були виготовлені у квітні цього року.

Крім того, іранські дрони-камікадзе, які росія використовувала в атаках на українські міста, оснащені європейськими компонентами.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: